По думите на министъра това са възможно най-кратките срокове. До 11 януари единствената одобрена фирма ще подаде в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол обвързваща оферта и финансови гаранции, предаде "Фокус". На 15 януари агенцията ще представи обвързващата оферта в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, след което министър Делян Добрев пое ангажимент в срок от три дни да я внесе за обсъждане в Министерски съвет.
Това е единственото решение на проблемите на предприятието, каза министърът. 

До края на януари ще бъдат изплатени всички дължими заплати на работещите във ВМЗ-Сопот. Това съобщи на брифинг днес и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов след среща с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и с представители на синдикатите в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма /МИЕТ/. На срещата присъстваха и изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол /АПСК/ Емил Караниколов, и изпълнителният директор на единствената фирма-купувач - "Емко" ЕООД - Емилиян Гебрев.

По-рано стана известно, че офертата се е забавила по искане на самия кандидат, за да има той достатъчно време, за да направи необходимото проучване на самото предприятие.

Няма кой да купи ВМЗ-Сопот под условие да не се съкращават служители. Тава пък коментира Бойко Борисов за продължаващите и днес протести на работещите във военния завод пред Нова телевизия. Премиерът обясни,  че в другите военни заводи работят по 700-800 души, а в този са 3000. Борисов подчерта, че е против да се съкратят половината, но нямало работа за всички. Останалият единствен кандидат за приватизацията на предприятието се очаквало да обяви дали ще подаде окончателна оферта за него до края на седмицата.
"Проблемът на държавата е, че на времето е концентрирала там само едно производство и ние в момента даваме, даваме, даваме пари за нещо, което не виждам как ще продължи в такъв обем", обясни Борисов.
В края на миналата година работниците получиха част от заплатите си чрез поръчка от държавната компания "Кинтекс". Остават обаче неразплатени заплатите за ноември и декември.

„Дадохме достатъчно време това да се случи, да гарантираме гладко преминаване на тази сделка за приватизация, защото единственият начин, по който можем да решим проблемите на „ВМЗ-Сопот”, е като го приватизираме. Това е трябвало да стане много по-рано, още преди десет години, а не сега, защото очевидно държавата не може да го управлява така добре, колкото частните дружества в този сектор. В този сектор има множество частни предприятия, за които не сме чули каквито и да е проблеми с плащане на заплати. Това е дългосрочното решение на проблемите във „ВМЗ-Сопот”, добави Добрев.

По думите му - ситуацията във „ВМЗ-Сопот” не се е променила в последните 10 години. „Сега виждаме хора, които протестират за своите заплати, но трябва да е ясно, че тези заплати в последните 10 години никога не са плащани навреме. Винаги е имало изоставане в заплатите. Сега има две заплати, които не са платени на работещите, но хубавото е, че ние сме пред приключване на приватизационната процедура”, каза още Добрев.

Категорично настояваме българското правителство да предостави на ВМЗ-Сопот утилизацията на старите боеприпаси чрез договор, каза Петър Мутафчиев от БСП.