Наблюдаващият прокурор по делото Павел Жеков обясни, че още се чакат медицинската експертиза от психодиспансера в Раднево за здравословното състояние на Данаил, както и техническата експертиза на автомобила, който той е управлявал.

Досега единственият обвинен за катастрофата е 19-годишният Живко Желев, който даде колата си на пияния си братовчед Данаил. Срещу него вече бяха повдигнати обвинения, тъй като по закон няма право да предоставя автомибила си на човек, употребил алкохол.

В началото на юни Данаил Георгиев бе откаран в психиатричната болница в Раднево, за да да бъде освидетелстван дали е вменяем и може да носи наказателна отговорност. Сега се очаква резултатът именно от тази експертиза. По закон всички назначени по делото експертизи трябва да бъдат приключени в срок от два месеца.

Днес родителите на загиналите младежи организираха бдение за справедливост пред Министерство на правосъдието в София, което бе и протест срещу забавеното обвинение.
По този повод прокурор Жеков каза, че ще отговори на родителите за забавеното обвинение, когато дойдат да протестират пред хасковската прокуратура.

Близките настояват за промени в закона, които да гарантират справедливи присъди за шофьори, причинили смърт на пътя след употреба на алкохол, съобщи bTV. Според тях всеки, който шофира пиян, трябва да бъде съден за умишлено убийство. Сега  законът приема катастрофите с причинена смърт на пътя като престъпление без умисъл. Затова и наказанията са от 5 до 15 години затвор.

По-рано днес и премиерът Бойко Борисов се обяви против промяната в Наказателния кодекс, според която може да отпадне наказанието затвор за шофьори, употребили алкохол над 1,2 промила, предаде БТА. Премиерът мотивира позицията си с факта, че пияните водачи избиват хора и призова за категоричност в тази посока.

Последна актуализация в 19.27 ч.