Това каза на пресконференция министърът на правосъдието Маргарита Попова, която се срещна днес с юристи, предаде БТА. Идеята й е определените текстове да се декриминализират преди да бъде завършен проектът за новия НК и това да доведе до преждевременно разтоварване на съдебната система - с 10-12%.

Юристът Ива Пушкарова даде примери за текстове от НК като "безделничество", "укриване на пречка за брак", "самоволно отклонение от задължително административно заселване" или за "спекула".

В момента кодексът за безделничество предвижда, че "пълнолетно работоспособно лице, което продължително време не се занимава с общественополезен труд, като получава нетрудови доходи по непозволен или неморален начин", се наказва с до 2 години затвор или с пробация. Прокуратурата го ползва срещу проститутките, но самите обвинители признават, че този подход е спорен, тъй като проституцията няма статут и нито е позволена, нито е забранена от закона. Същото е положението и с просията, съобщи "Дневник".

Текстът, който определя като престъпление купуването на стоки на по-ниска цена и препродаването им на по-висока – спекула, пък няма нищо общо с пазарната икономика и половин България трябва да е в затвора, обясни друга от  идеите Росен Димов от Върховната касационна прокуратура.

Сред предвидените за премахване престъпления е и неплащането на издръжка. За последните 3 години прокуратурата се е занимавала с 6000 такива случая. Вместо да накарат недобросъвестния родител да плати парите, които дължи за отглеждането на детето му, наказателните дела за издръжка само го вкарват в нов разход - глоба, и така намаляват шанса да плати дължимото на детето си, заяви Димов.

За 3 години има и около 1600 дела за използване на фалшиви или чужди регистрационни табели. Всяко такова дело струва 3-4 хиляди лева, а крайният резултат от съдебно дело е 300 лева глоба.

Много от престъпленията в НК се преследват и чрез административни наказания, което прави излишно присъствието им в НК, аргументираха се юристите. Такива примери са текстовете за продажби на некачествени вещи, измама от доставчика или от клиенти, кражбата на ток. Подобни престъпления са защитени от търговското и гражданското право, а глобите за тях са по-високи от тези, предвидени в НК, заявиха още експертите.

Общо обмисляните за отпадане текстове представляват около една трета от целия кодекс. Обсъжда се и идеята определени престъпления да се преследват от наказателна отговорност само в по-крайни случаи. Пример за това е унищожаването или повреда на чужда вещ, като това да се случва само ако става въпрос за големи суми пари.

Сред подобните идеи е и за това шофирането в нетрезво състояние да се преследва от НК само ако водачът е с над 1,6 промила алкохол в кръвта. Министър Попова обаче заяви, че няма да подкрепи това предложение, тъй като у нас става въпрос за "епидемия" от случаи на шофиране след употреба на алкохол.