В началото на избора на нов председател на Столичния общински съвет (СОС) Валя Чилова, секретар на групата на управляващите, изтъкна професионализмa и прозрачността, с която Иванов е управлявал общинския съвет.

От БСП обаче веднага номинираха бившия си кандидат-кмет Георги Кадиев.

Друг бивш кандидат-кмет - Владимир Каролев от НДСВ, пък започна да кандидатира един по един съветници от ГЕРБ, само и само да не бъде Иванов председател.
Той предложи Валя Чилова, но тя си направи отвод. След това предложи съветника от ГЕРБ Орлин Алексиев, но и той си направи отвод. Каролев номинира и общинския съветник от ГЕРБ Николай Стойнев за председател, но и там "удари на камък".
Каролев предупреди, че ще продължава да номинира, въпреки че има да гони самолет.

Кадиев каза, че е убеден, че в редица случаи Иванов не е действал в защита на обществения интерес.

Миналата година Андрей Иванов бе обвинен, че натрупал незаконни доходи.
НАП обаче провери и не откри незаконни доходи, след като от РЗС изнесоха данни, че Иванов притежава 60 имота. 
След това го обвиниха и че е получил 400 000 лв. чрез фалшиви записи на заповед, както и че е свързан с известния наркобос Христофорос Аманатидис - Таки.

Въпреки споровете, Андрей Иванов бе преизбран за председател на СОС. От 60 съветници 34 са гласували за Иванов, а за Кадиев - 17. Други девет бюлетини са били недействителни.

"Сигурно много боли, когато някой друг направи това, което вие 20 г. не сте успели да направите. Никой не можа да направи това, което направи ГЕРБ. Ние, след цял мандат управление на София, повторихме нашия резултат. Обикновено загубилите мразят победителите. За съжаление в живота е така и това, което видяхме днес го показва", заяви след избора му Иванов.

По думите му, софиянци дали вота си за политиката, водена от ГЕРБ през изминалите четири години. Според него всеки от колегите му от ГЕРБ има качествата за председател.

Всеки, който беше на моя пост през изминалите четири години, щеше да е обект на критики, защото критиките не ги приемам лично, а са свързани с поста, който заемам, посочи още Иванов. Той определи себе си като "предвидим председател на съвета", защото има вече един четиригодишен мандат.

Иванов нарече мит обвиненията на БСП, че е спирал техни предложения. Дори и да е имало забавяне на доклади, според него, нарочно опозицията е изчаквала с години, за да може да го използва предизборно.
"Ние смятаме, че БСП трябва да има заместник-председател", каза още той и увери, че всеки друг кандидат на социалистите ще бъде подкрепен, но не и Георги Кадиев.

За зам.-председатели на СОС бяха избрани Николай Стойнев и Вили Лилков. От ГЕРБ предложиха за заместник Орлин Иванов, но той си направи отвод и предложи съпартиеца си Николай Стойнев.
От "Синята коалиция" предложиха Вили Лилков от ДСБ, а от БСП - Кадиев.
Кандидатурите на Стойнев и на Лилков събраха пълно мнозинство от гласовете на общинските съветници.
За кандидатурата на Кадиев при първото гласуване "за" гласуваха 25 съветници, 16 бяха против, а 12 се въздържаха. При второто гласуване 24 съветници бяха "за", 12 - против, 15 - въздържали се.

Малина Едрева от ГЕРБ обясни, че Кадиев има подадена жалба срещу избора на общинските съветници: "Не зная как г-н Кадиев ще приеме да бъде заместник-председател на един съвет, съставен от тези общински съветници".
Кадиев заяви, че жалбата му е заради "фарса", който са били изборите и "откраднатите 300 гласа от БСП, които са щели да осигурят 16-о място за общински съветник на партията". Не може да си избирате политическия противник, заяви още Кадиев.

Той обвини председателя на съвета Андрей Иванов, "че е направил така, че неговият избор да не се случи, тъй като "той е най-големият кошмар за него".

Преди избора на председател на СОС, новите общинари, кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова и районните кметове се заклеха. Фандъкова обяви, че през новия мандат ще се заложи на строга финансова дисциплина, съкращаване на разходите и привличането на европейски средства.