Варна спря двете си най-големи обществени поръчки на обща стойност 144,5 млн. лв.

Те са за строителство на пътна и обществена инфраструктура и на пречиствателна станция на „Златни пясъци”, като за тях няма избрани изпълнители.

Тръжната документация е минала без забележки от предварителния контрол на АОП и няма жалби по отношение на критериите, съобщиха от община Варна

Оттам поясняват, че спирането им е "в унисон с решението на правителството за преустановяване на обществени поръчки по целесъобразност – с голяма парична стойност и обществен интерес".

Поръчката за „Строителство, основен ремонт, реконструкция, текущ ремонт на пътна и улична мрежа, пътни съоръжения, паркове и елементи на техническата инфраструктура за нуждите на Община Варна” е на стойност 120 млн. лв. и за срок от 48 месеца.

За нея документи са подали 10 фирми - „Девня трейд“ ООД, „Автомагистрали Черно море“ АД, „Пътно строителство“ АД, ДЗЗД „Черно море 2016“, ДЗЗД „Инфраструктура 2016“, „Сдружение ПСТ Трафик“, „Обединение Варна 2020“, „Хидрострой“ АД, „ АБ Инвест НН“ ЕООД и „Тийм Инженеринг“ ЕООД.

Поръчката за „Инженеринг - реконструкция, модернизация и разширение на ПСОВ – кк Златни пясъци“ възлиза на близо 24,5 млн. лв.

За нея оферти са представили 7 компании - „Солстрой ООД, „Партньори ПСОВ Златни пясъци“ ДЗЗД, „Главболгарстрой“ АД, „Хидрострой“ АД, „КИ – Златни пясъци“ ДЗЗД, „Кристална вода“ АД и ДЗЗД „ППХ Златни пясъци“.

Бургас спря спортен комплекс

От община Бургас потвърдиха, че е прекратена обществената поръчка за проектиране и изграждане на „Спортен комплекс с покрит басейн" в града. Изпълнители са "Джи пи груп" и "Бургас спорт". Строежът на комплекса е на много начален етап.

"Община Бургас прекрати обществената поръчка за проектиране и изграждане на „Спортен комплекс със закрит басейн“ в к-с "Славейков", тъй като нито един от участниците не се вмества в гласуваната в края на миналата година от Общински съвет Бургас финансова рамка за поемане на дълг в размер на 11 699 859 лв. с ДДС", съобщиха от местната администрация.

Кандидатствалите фирми са дали оферти с милион и повече лева над тази финансова рамка. Затова общината смята, че има обективно обстоятелство за прекратяване на процедурата.

Това е основание да се обяви нова, в която ще промени параметрите заложени в заданието за проектиране на Спортен комплекс „Славейков“, така че да се вмести в параметрите на гласуваното от Общински съвет решение и договореното финансиране, уточняват от общината.

Спирането е поискано от зам. кмета по строителството Чанка Коралска, която е възложител на поръчката.

Нова обществена поръчка ще бъде обявена до няколко месеца, а параметрите по нея ще бъдат променени.

Борисов спира и Зимния дворец

"Утре ще бъде спряна обществената поръчка за ремонта на Зимния дворец в София за 35 милиона лева", съобщи в Брюксел премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНТ и БТА

По думите му там няма извършено престъпление, но може да се направи по-добре, поясни той.

Борисов поясни, че прави това, за да покаже, че има политическа воля и че не се влия от външни намеси.

Справка в Агенцията за обществени поръчки показва, че друг търг за обновяване на спортния дворец вече е бил прекратяван през 2015 година с мотива за завишена стойност.

Вчера правителството  спря още няколко големи обществени поръчки, след като преди дни прекрати процедурите за АМ "Хемус". Една от спрените поръчки е на МВР за изработка на нови лични документи.


АНКЕТА: Одобряватe ли кампанията за спиране на поръчки?