Това реши Експертният съвет по безопасност на храните към НВМС и работната група, разработила стандарта, съобщи пресцентърът на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), предаде БТА.

Съветът и работната група са взели решение съдържанието на соя да се изследва по акредитирания метод "ELISA Скрийнинг" на референтната лаборатория в Германия. С него се установява наличието на соя в месо и месни продукти с точност до 0,1 процент. Анализите ще се извършват в лаборатория на НВМС и ще бъдат окончателни за изследваните продукти.
 
До две-три седмици ветеринарната служба ще въведе количествения метод на референтната лаборатория в Германия за изследване на соя в месните продукти по „Стара планина” уточни генералният директор на НВМС Йордан Войнов пред "Фокус".

Месарите са се отказали да финансират лаборатория за количествено изследване на соята по „Стара планина”, стана ясно още на заседанието на Експертната комисия на НВМС.   „Това беше ясно – изхвърлиха се, че ще я финансират, а в един момент – отказват. Аз смятам, че ние ще се справим с наши сили”, коментира Кирил Войнов.

Асоциацията на месопреработвателите в България се противопостави на изразеното от животновъдите желание да се въведе изискване да се използва само българска суровина за продукти, произвеждани по стандарта "Стара планина", съобщиха още НВМС.

Очаква се решенията на Експертния съвет и на работната група да влязат в сила през следващата седмица.

По-рано бяха обявени окончателните резултатите за наличие на соя, направени в лабораторията в Германия. В три от пробите бе открита соя.
„Макар и в остатъчни количества, явно соята е попаднала заради занижена хигиена и остатъци на соя по тяхната технологична линия”, посочи Войнов.
По технологичната линия е имало остатъци от соя и след това без да се изчисти добре, са правени продуктите по „Стара планина”, в които ветеринарните власти засякоха минимални количества соя под 0,1 %. Именно заради това и няма да бъде променен и стандартът „Стара планина”, за да се допусне минимално наличие на соя в него, обясни шефът на НВМС.

Вчера Найденов заяви в интервю за bTV, че иска колбасите да бъдат произвеждани без соя, както това е ставало преди 1989 г. По думите му соята не е вредна за здравето, но "ако човек е алергичен към нея и ако в даден продукт е написано, че няма соя, а всъщност има – това би било вредно". "Така че ние ще направим продукти, в които няма соя", категоричен бе министърът.