Наличието на следи от соя е установено по качествения метод PCR в подправки, влагани в продуктите на фирма “Сами - М” ЕООД и в замразена свинска плешка на “Лалов и Вачев” ЕООД, съобщиха от пресцентъра на НВМС.

По количествения метод ELISА съдържание на соя в пробите от подправките и месото не е установено. Това означава, че количеството е под 0,7% и според ветеринарни експерти изключва възможността тя да е влагана умишлено.

Проверките, извършени от инспекторите на ДВСК в четирите предприятия - "Сами-М", “Лалов и Вачев”, КЕН и "Унимес", за чиито продукти от новия стандарт първоначално бе обявено, че съдържат соя, не установиха конкретни несъответствия, включително и в официалния контрол, свързани с производството на продукти “Стара планина”.

Бяха открити някои нарушения, свързани с технологичното оборудване и дребни пропуски при воденето на документацията по системите за самоконтрол. По решение на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов фирмите няма да бъдат санкционирани. Те ще могат да продължат производството на продукти по стандарта “Стара планина”, но при засилен контрол от страна на ДВСК.

Вчера Найденов заяви в интервю за bTV, че иска колбасите да бъдат произвеждани без соя, както това е ставало преди 1989 г. По думите му соята не е вредна за здравето, но "ако човек е алергичен към нея и ако в даден продукт е написано, че няма соя, а всъщност има – това би било вредно".
"Така че ние ще направим продукти, в които няма соя", категоричен бе министърът.