Графи като „българомохамедани", „македонци" и „гагаузи" незабавно да бъдат отстранени от формулярите. Необходими са само три графи - „българи", „турци" и „цигани", както и графа „други", в която желаещите да се вписват според самоопределението си. Това е предложението на ВМРО, което заместник-председателят на организацията Костадин Костадинов и организационният секретар Юлиан Ангелов поставиха на среща с директорката на Националния статистически институт доц. д-р Мариана Коцева, предаде КРОСС.

В започналото пробно електронно преброяване на 1 септември, както и във формулярите за пробното преброябане в графата етнос, наред с „българомохамедани", „македонци" и „гагаузи", присъстват „африканци", „американци" и какви ли още не.

Споменаването на „македонски" и „гагаузки" етнос е антинаучно и антибългарско. Определянето на етнос според религията при българомохамеданите пък е изкуствено разделяне на българската нация по религиозен признак. По тази логика би следвало да има и графи като българоправославни, българокатолици, българоатеисти или пантеисти, коментираха от ВМРО.

Според воеводите ще се стигне до поредно разделяне на обществото ни и изтичане на огромна енергия в спорове.
Вместо да измисля етноси, българската държава трябва да настоява на най-високо дипломатическо ниво графи „българи" да се появят и в предстоящите преброявания в Македония, Албания и Гърция, категорични са от ВМРО.

Куп грешки и фрапиращи гафове има в анкетните карти за пробното преброяване на населението, които са активни от вчера на интернет страницата на Националния статистически институт (НСИ), съобщи днес и в. "Труд". Те са свързани с най-чувствителните въпроси за етническа принадлежност, майчин език и вероизповедание, посочва изданието.