Всички преброители имат карти и мобилни телефони и са инструктирани да се представят на блоковете, на улиците пред хората, които ще преброяват, обясни тя пред bTV мерките за сигурност, които трява да се вземат, цитирана от БГНЕС.
Вчера стана ясно, че вече има фалшиви преброители в Казанлък.

Коцева уточни, че са имали 30 000 обаждания за няколко дни с въпроси на гражданите за преброяването. На единния телефонен номер на НСИ за цялата страна 0700 16 310 може да се получи информация за преброител.

За да не се задръстят телефонните линии, нека домоуправителят да се обади на телефоните на НСИ и да разбере кой е човекът, който ще преброява определен блок, заяви Коцева.

Тя добави, че всеки преброител има служебна карта.
"Поискайте и личната му карта, за да видите, че данните му съвпадат. Създаваме организация, за да предотвратим опити за измами", каза Коцева.
Тя посочи, че другият въпрос, който вълнува хората, е предаването на уникалния код на преброителя.

"Ромите също сътрудничат на преброяването, даже се вълнуват. Няма друг начин да се измери етническа принадлежност или вероизповедания освен самоопределяне, трябва да попитате лицето", заяви шефката на НСИ.
Според нея, въпреки че тези въпроси са по желание, е много важно хората да отговорят.
"Ако ни липсва една част от българското население, което не е отговорило, то и другата преброена част няма да е представителна", смята Коцева.

2 550 000 българи са се преброили до момента в интернет. Днес е последен ден за преброяване онлайн, а от утре тръгват преброители по домовете.
"Мисля, че до довечера ще стигнем 3 000 000 граждани, преброени по интернет, които трябва да предадат своите кодове на преброителите. Идеята на допълнителното обхождане на преброител по домовете е, че, дори в рамките на едно жилище не всички от живеещите там желаят да се преброят по интернет", допълни още Мариана Коцева.