Синодът призовава християните да отговорят на впроси 12 и 13 от анкетната карта, въпреки, че те не са задължителни, съобщи "Фокус". Българската православна църква посочва и отговорите, които трябва да отбележат православните християни.

Църквата призовава: Всички кръстени, приели св. тайнство Кръщение, да отбележат в част 4 – население на преброителната карта, въпрос 12 „Религиозен ли сте?” - т. 1 - „Да”; и въпрос 13 „Вашето вероизповедание е:” - т. 1 - „Източноправославно”.

Светият Синод смята, че макар и незадължителни, отговорите на тези въпроси са много важни за отстояването на националната, религиозната и културната идентичност на българската нация.

Повече от половината софиянци се преброиха по интернет, съобщиха от Националния статистически институт. Общо преброените в страната в 14.30 ч. на 8 февруари са 2 216 471 души.

Преброяването на населението и на жилищния фонд в България се провежда от 1 до 28 февруари тази година. Предвидена е възможност преброяването да се извърши и по интернет чрез попълване на електронен формуляр.
Информационната система "Преброяване" на НСИ ще бъде активна до 24 часа на 9 февруари, когато ще бъде спряна и на 10 февруари след 8 часа ще започне класическото преброяване от анкетьори, което ще продължи до 20 часа на 28 февруари.

Последна актуализация в 16 ч.