Това показва критичен доклад на НСИ до Евростат за преброяването, предаде БНТ.

Преброяването
е извършено много бързо, анкетьорите не са били подготвени добре.
Според председателя на НСИ Ренета Инджова не е преброен вярно и жилищният фонд, много малко хора са заявили етническата си група, майчиния език и вероизповеданието си.

Броят на жилищните сгради е с близо 64 хиляди по-малко.

Подменен е неоснователно периодът на провеждане на преброяването, много малко хора са отговорили на въпросите за вероизповедание и майчин език и така са се създали възможности за спекулации на тази тема.

Затова от НСИ искат да се проведе микропреброяване в следващите осем години на базата на актуализирани списъци на хора и сгради.

Заради доклада до Евростат, Инджова смята, че правителството ще й поиска оставката:

“В експресен порядък се говори, че тя ще бъде реализирана. С работата си досега не съм доказала, че съм подходяща за случаите, в които някой направил нарушение и го скрият набързо и викат той отива на друга работа или напусна по лични причини, не говори за добър морал на управляващите, ако това се случи.”

Пред Нова телевизия тя коментира, че не е престъпник, който трябва да бъде освобождаван за 10 минути, какъвто опит бил направен в живота й.

"Няма да позволя да излизам от този институт през задната врата", зарече се тя.

Инджова, която е шеф на НСИ от март 2012 г., видя заплаха за поста си и миналия април, когато предупреди, че България ще плаща огромни глоби заради президента и премиера, защото са пренебрегнали стратегията за института.

По думите ѝ нейните заместници по цял ден стоят в МС, а и си позволяват „да издевателстват над експертите на института".

„На сбирки планински се взимат решения за определени съученички да бъдат настанявани там, където Европа вече иска конкурси с участието на представители на Евростат",
допълни тя.

Според нея е имало силна съпротива да се прави докладът до Евростат за преброяването, за да не пострада имиджът на НСИ, но тя твърди, че по регламент сме длъжни сами да оценим преброяването си в срок до 31 март.

Инджова смята, че трябва да бъде направена поправка в закона от гледна точка на устройството, организацията и председателстването на НСИ и той да стане независима агенция към парламента.

Бившият председател на НСИ Мариана Коцева отрече да е вярна информацията в доклада на статистиката за преброяване 2011.
Тя каза още, че Евростат наистина очаква до 1 април доклад от България, но той не е този, който се коментира сега, а професионален доклад за качеството на данните.