Притеснително е, че един служебен кабинет, който се смята за най-ефективният модел по време на политическа криза, всъщност е зациклил на темата подслушвания, критикува тя пред bTV.
Според Инджова, докато президентът Росен Плевнелиев обещава прилагане на датски стратегии за енергийна ефективност, жизнено важни български стратегии не се приемат и прилагат навреме.

Става въпрос за Стратегията за НСИ за периода 2013-2017 г., който Министерски съвет трябвало да приеме с голямо закъснение миналата седмица, но не го направил.
"Вносителят на стратегията - вицепремиерът по социална политика Деяна Костадинова, казва, че има забележки към нея, което значи, че я оттегля реално. Финансовият министър, който знае какви са тежненията на българската статистика, не иска също да приеме стратегията, защото не била съгласувана", обясни Инджова.

Тя се закани, че няма повече да внася стратегията и предупреди, че влизаме в стратегически период и тя е важна, защото "може на президента да не му стигне времето да реализира датската си мечта, но още в неговия мандат ще има неизпълнение на директивите и 47 санкции от Европа", защото не изпълняваме регламентите на Европа, а сме задължени да произвеждаме за тях информация.
Всичките възможности за комуникация с премиера съм ги приложила, обясни тя и добави, че повече няма да търси срещи с него.

По думите й от години НСИ не получавало и лев за развитие на проектите си, а се ползвало само „на ишлеме” – на гърба на всички 1100 служители. Инджова прогнозира, че при липсата на инфраструктура, след 3-4 г. институтът ще бъде изцяло декапитализиран.

Тя коментира, че ако сега я отстранят от поста заради думите й, няма да е първият път, в който заради добро управление получава санкция (преди да заеме поста на председател на НСИ, тя бе уволнена като изпълнителен директор на болница "Токуда" - бел.ред.).


Инджова: Правят нарушения зад гърба ми

Инджова разкри, че в института има порочни практики по отношение на обществените поръчки. Наложило се да отсъства от НСИ за месец и половина заради счупен крак, и когато се върнала, заварила сключена от заместника й Цветан Нанов сделка за фирма-посредник, купуваща всички самолетни билети за служителите на института. Фирмата купувала билетите на възможно най-високите цени. По думите й по една странна логика тези билети се плащат от Евростат и в момента оттам плащат най-скъпите билети в Европа.

"Някой зад гърба ми прави нарушения, анонсира, че прави обществена поръчка, без да вземе сертификати и проучване, и избира доставчика, който ни дава и най-скъпите билети. После се даде обяснение, че вече критерият не бил по цена, а по качество. Причината е в контролиращите органи, те не са на място”, критикува Инджова, цитирана от БГНЕС.

Тя се оплака, че вече 7-и месец Нанов не може да бъде уволнен, защото е на назначение на МС, а освен това е излязъл в болничен и представял фалшиви документи от ТЕЛК. Вицепремиерът и финансов министър й казал, че не е демократично да бъде отстранен.
А аз не искам да плащам заплата на този служител повече, отсече Инджова.
Според нея нямало значение с колко се е облагодетелствал, а че представлява "политическото тяло в правителството и когато има съмнение в политически лица, най-добре е те да бъдат отстранявани".