Информационните програми на радио и телевизионните канали на Би Би Си почти навсякъде са отменени, вместо тях в ефир се излъчват материали от архивите на компанията, съобщи БТА.

Стачката е засегнала и предавания на Би Би Си за чужбина. Единственото изключение са кратките новини за развитието на скандала около медийната група на Рупърт Мърдок. Стачката бе обявена като протест срещу уволненията, към които пристъпи ръководството на Би Би Си в изпълнение на програма за значително съкращаване на разходите. Компанията се финансира чрез специален данък - в размер до еквивалента на 200 долара годишно - който се плаща от всяко британско семейство, в чийто дом има телевизор.

В първата фаза на съкращенията бяха закрити редица предавания на международната служба на Би Би Си, в това число и програмите на руски език. Сега съкращенията засягат журналисти от различни подразделения. С цел ограничаване на разходите част от "каналите" на Би Би Си ще бъдат преместени от Лондон в Манчестър, за да се намалят наемите за работни помещения.

Преди 2 дни в годишния доклад на медията бе съобщено, че се намаляват заплатите на журналистите-"звезди" и на ръководния си персонал заради драстични икономии в британския бюджет. 19 водещи от Би Би Си получават много високи заплати - над 500 000 лири или 565 000 евро на година. Тези "звезди" са стрували на Би Би Си миналата година 22 милиона лири.

Заплатите на членовете на административния съвет на компанията са били намалени средно с 25 процента. Членовете на съвета са вече 7 вместо предишните 10. Заплатата на генералния директор на Би Би Си Марк Томпсън е била намалена с 27 процента. За първи път Би Би Си публикува толкова детайлна информация за големите заплати на служителите си, без да споменава имената им.