От трибуната на Народното събрание министърът на външните работи Николай Младенов призова текстовете да не се приемат, защото правителството готви цялостна промяна в закона и тя ще бъде разгледана в най-скоро време на негово заседание, предаде БТА.

Предложенията на десните, според първия ни дипломат, няма да решат проблема, а ще го превърнат в конституционен дебат и текстовете могат да бъдат обявени за противоконституционни. Младенов увери Народното събрание, че кабинетът има волята България оттук нататък да не бъде представлявана от хора, свързани с ДС. Той потвърди, че посланиците, работили за ДС, ще бъдат върнати.

"Не защото сред тях няма качествени професионалисти, а защото не можем да си позволим 40% от посланиците да са зависими от бившите тайни служби", подчерта външният министър.
Той припомни, че 60 на сто от обществото ни стои зад идеята да се прекъснат зависимостите от миналото и вратата да бъде затворена, като в същото време се даде път на младите хора да се реализират в системата.

"Така трябва да се действа, въпреки противоположното мнение на представителя на тайните служби, който в момента е на най-високия държавен пост - президентът", заяви по-рано Асен Агов от Синята коалиция.
Той обаче изрази опасения какъв сигнал ще бъде даден към обществото и как той ще бъде разтълкуван, ако днес текстовете на проекта бъдат отхвърлени. Затова компромисният вариант, според него, би бил днес да бъдат приети на първо четене предложенията на сините, а когато цялостният законопроект на правителството за промени в дипломатическата служба бъде готов, те да бъдат включени в него.

Планът на Външно министерство е 33-та посланици с минало в ДС да се върнат в София до края на годината. Дипломатите обаче не могат да бъдат отзовани, тъй като е нужен указ на президента, а след избухването на скандала с досиетата през декември той отказа да да го направи. Затова посолствата в съответните държави ще се ръководят от временно управляващи, докато посланиците формално няма да напускат постовете си, а само приемащите ги държави. Това ще става с така наречените заповеди за служебно пътуване до София, съобщи БНР, като се позова на източници от Външно министерство.

Така дипломатите се прибират в София, като от 1 май ще се върнат първите 13 - тези от Атина, Белград, Берлин, Букурещ, Вилнюс, Минск, Ню Йорк, Париж, Пекин, Сараево, Скопие, Стокхолм и Тбилиси.
Втората група се очаква към първи юли, а третата част от посланиците са възрастни и ще бъдат пенсионирани.

С този ход, освен обещанието си България да не бъде представлявана от бивши агенти, ръководството на Външно министерство се надява и да спести и около 210 000 евро от командировъчни. Заради орязания бюджет на ведомството разходите трябва да се понижат с близо 15 милиона лева, на което се дължи и скоростното закриване на посолства. Вече са закрити мисиите в Бангкок, Мексико и Руанда. Предстои затварянето на посолствата в Зимбабве и Судан, както и още пет други представителства до края на годината.