Това стана ясно от становище на държавната електрокомпания, подписано от изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев, пише "Преса".

Документът остро възразява срещу намерението на комисията да намали от 125,32 лв. на 119,87 лв. за мегаватчас, или с 4,3% цената, по която НЕК продава на снабдителните фирми тока за бита.

Това е нелогична стъпка на фона на допълнителния дефицит от около 1 млрд. лв., натрупан в компанията през последната година. При изчисленията си регулаторът е приложил „ценови модел“, който не е разписан и не е представян за обсъждане, подчертава ръководството на НЕК. При това недопустимо са смесени приходи от продажбите на регулирания пазар (за населението и малките фирми - б."Преса") и от свободната търговия с ток.

Нарушен е принципът, че КЕВР регулира само сделките на регулирания пазар и няма правно основание да определя количества електроенергия и цени за свободния пазар“, посочва компанията.
 
След като изрежда принципните грешки на КЕВР, шефът на НЕК обобщава: „Цялата нова схема на ценообразуване не е съобразена с нормите на Закона за енергетиката, няма относима законова разпоредба, поради което считаме, че е незаконосъобразна.“

На обсъждане в КЕВР миналата седмица Петър Илиев прогнозира, че дефицитът в НЕК през следващия регулаторен период сумарно от всички натрупани непризнати разходи ще достигне до 1 млрд. и 778 млн. лв.

Председателят на регулатора Иван Иванов обаче отхвърли твърденията на  изпълнителния директор на НЕК, че през следващия регулаторен период ще продължи да са натрупва дефицит в НЕК

Решението на КЕВР предопределя излизането на НЕК от тази тежка финансова криза; миналата година текущият дефицит в НЕК беше 644 млн. лв. и той сега ще бъде преодолян с новия ценообразуващ модел от 1 юли 2015 г., категоричен бе Иванов.

Ако се сумират исканията на всички енергийни дружества цената на електроенергията за битовите потребители и бизнеса трябва да нарасне с близо два пъти, алармира на обсъждането Иванов.

"Когато българската енергетика се намира в криза, всички дружества трябва да направят крачка назад", категоричен е председателят на КЕВР.