Това заяви по време на откритото заседание за разглеждане на цените в сектор електроенергетика председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, цитиран от БТА.

"Когато българската енергетика се намира в криза, всички дружества трябва да направят крачка назад", заяви Иванов.

Той добави, че регулаторът ще изпълни своята отговорност, внимателно ще разгледа всички възражения и ще се произнесе като отчита интересите не само на енергийните дружества, но и на потребителите.

Според доклада на КЕВР, поскъпването трябва да е средно с 1,99%. Най-голямо се очаква увеличението да е за клиентите на Енерго-Про – 3,64 на сто, а най-малко за обслужваните от EVN – 1,22%. Регулаторът предлага 1,54 на сто увеличение на цената за абонатите на ЧЕЗ.

В отговор на въпрос дали е възможно да бъде преразгледано увеличението с 22 лв. на цената "задължения към обществото" заради възражения на големите енергийни предприятия Иванов заяви, че досега битовите потребители са плащали по 50 лв. на мегаватчас за цена "Задължения към обществото", докато предприятията са плащали 19 лв. и то при положение, че купуват електроенергия на свободния пазар.

"Нима това е справедливо?" - попита Иванов и посочи, че сега големите предприятия не са ощетени, а само са приравнени с другите потребители - малките фирми и бита.

Електроразпределителните дружества възразиха по време на откритото заседание в КЕВР за разглеждане на цените в сектор електроенергетика срещу предвидения процент технологични разходи в ценообразуващия модел. Този процент е 8 на сто за трите дружества, но те възразиха, че реалните им технологични разходи се движат между 10 и 12 процента.

На закрито заседание на 8 юни комисията ще приеме проект на решение за цените, а на 10 юни от 14.00 часа ще е общественото обсъждане.

На 30 юни ще излезе окончателното решение на комисията.  Новите цени ще влязат в сила от 1-ви юли и ще бъдат определени в края на този месец след обществено обсъждане и закрито заседание на енергийния регулатор.

Състоянието на НЕК

Не отговарят на истината твърденията на изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев, че през следващия регулаторен период ще продължи да са натрупва дефицит в НЕК, коментира Иванов.

Решението на регулатора предопределя излизането на НЕК от тази тежка финансова криза; миналата година текущият дефицит в НЕК беше 644 млн. лв. и той сега ще бъде преодолян с новия ценообразуващ модел от 1 юли 2015 г., категоричен бе Иванов.

Дефицитът в НЕК през следващия регулаторен период сумарно от всички натрупани непризнати разходи ще достигне до 1 млрд. и 778 млн. лв, прогнозира изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев.

Относно възраженията на АЕЦ "Козлодуй", че няма достатъчно средства за планови ремонти, Иванов посочи, че на АЕЦ -а е разрешено да продава две трети от своята енергия на свободния пазар и от това централата печели толкова пари, че може да си осигури всички необходими средства за ремонти.