Това предаде Франс прес, на която се позова и БТА. Расмусен, който е на посещение в Литва, се пита какъв интерес би имала Русия от подобни планове в града - остатък от Студената война и разположен на границата с Полша и Литва, които са членове на НАТО.

Декларациите на Русия, разбира се, будят тревога в алианса, каза той пред журналисти в литовската столица Вилнюс. За Русия е пълно прахосване на пари да изгражда нападателна военна система, насочена срещу измислен, несъществуващ враг. НАТО няма никакво намерение да напада Русия, заяви той на обща пресконференция с президента на Литва Далия Грибаускайте.

Преди време Москва обяви, че възнамерява да разположи в Калининград ракети с малък обсег "Искандер", а наскоро руските медии съобщиха, че Русия ще въведе в експлоатация през април мобилна система за противовъздушна и противоракетна отбрана Триумф С-400.

Призовавам руските власти да се вгледат пряко в новите реалности - ние не сме врагове, не сме противници, трябва да бъдем партньори и в наш общ интерес е да развиваме мирно сътрудничество, заяви той. Действията на Москва не укрепват доверието между НАТО и Русия, отбеляза Далия Грибаускайте.

Приканваме Русия да бъде отворена за диалог, за да види новите опасности и реалности и да се стреми към ефикасна система за отбрана, допълни тя.