Общо 3781 дружества с изцяло гръцки капитал са подали през тази година декларации за облагане с корпоративни данъци за 2011 г. През миналата година техният брой е бил 2199, като това означава, че за една година фирмите с изцяло гръцки капитал, които развиват дейност в България, са се увеличили със 1582 или 72 на сто.

Близо половината от компаниите или 1535, са регистрирани в териториалната структура на НАП в Благоевград. В София се обслужват 1381 фирми със 100 процента гръцки капитал, а в Пловдив - 200.

С близо 50 на сто са се увеличили дружествата с изцяло румънски капитал, които са подали декларации за облагане с корпоративни данъци тази година, в сравнение с 2011 г.
Според статистиката на НАП за облагане на печалбата си от 2011 г., данъчни декларации са подали 401 фирми със 100 процента румънско участие, докато за 2010 г. това са направили 272 дружества. Най-много регистрирани фирми с участие от северната ни съседка има в териториалните структури на НАП в Русе - 169, София - 121 и Варна - 21.

Според НАП, засиленият интерес на фирмите от Гърция и Румъния, свързан с инвестициите в България, се дължи най-вече на по-ниската данъчно - осигурителна тежест у нас и стабилността на икономика на страната в последните няколко години.
Наскоро гръцкият вестник "Прото тема" писа в своя статия, че гръцка фирма предлага на свои служители фиктивно да се регистрират в България, за да им плаща по-ниски заплати.

От НАП напомнят още на българите с имоти в Гърция, че дължат данъци за тях. На интернет страницата на НАП българските граждани, които притежават имоти в Гърция, могат да намерят информация за дължимите данъци там, съобщиха от агенцията.
Информацията е предоставена от Генералното консулство на България в Солун и описва основните видове имуществени данъци, които чуждестранните граждани са длъжни да плащат за притежаваните имоти в южната ни съседка.

От НАП са изпратили информацията и до компании-посредници при покупко-продажба на недвижими имоти. Целта е българските граждани да бъдат информирани за всички бъдещи задължения, когато обмислят покупката на имот в Гърция.