Последните промени в Наредбата за отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства удължи срока за осигуряването на електронна връзка за по-голямата част от регистрираните по ДДС търговци до края на март 2012 г., съобщиха от приходната агенция.
По-рано се предвиждаше срокът да е до септември, но заради затрудненията на търговците финансовият министър Симеон Дянков го отложи.

В края на март изтича и срокът, в който всички останали фискални устройства трябва да са вързани с данъчните. Това на практика означава, че около 470 000 касови апарата ще трябва да се свържат с НАП в оставащите около 1400 работни часа до изтичането на крайния срок. Колкото повече приближават крайните срокове, толкова повече се удължава и времето, за което технологично ще става връзката с агенцията.

Ако търговците не свържат обектите си те ще бъдат затворени.
Всеки търговец вече може да провери в сайта на НАП дали неговото фискално устройство подлежи на доработка, за да отговори на изискванията на новата наредба за отчитане на продажбите с фискални устройства, или ще му се наложи да си купи ново.

25 639 касови устройства вече имат дистанционна връзка с информационната система на НАП. До края на август 2011 г. се очаква техният брой да нарасне, тъй като тогава изтича срокът, в който всички регистрирани по ДДС аптеки и дрогерии ще трябва да осигурят връзката на фискалните си устройства с НАП. До този момент това са направили 791 аптеки и дрогерии.

В края на ноември 2011 г. изтича срокът, в който регистрираните по ДДС търговци на зърно трябва да свържат касовите си апарати с информационната система на НАП. Новият срок важи само за тези търговци на зърно, които са регистрирани по ЗДДС и по Закона за съхранение и търговия със зърно. За всички останали търговци срокът за установяване на дистанционна връзка с приходната администрация е 31 март 2012 г.