Правителственият хеликоптер на "Авиоотряд 28", който досега обслужваше само хора от властта, е направил пълен видеозапис от въздуха на недвижимите имоти в южните квартали на София по искане на приходната агенция.
Луксозни имоти в Панчарево, Драгалевци, Симеоново, Бояна, Бистрица и Княжево са записани на лента, за да се изследва съответствието на имуществото и доходите на техните собственици, съобщиха от пресцентъра на НАП.

В заснетите райони има стотици басейни, къщи със застроена площ от повече от 2000 квадратни метра, частни пътища, имоти с тенис кортове и мини голф игрища и много други скъпи подобрения. Между Бояна и Драгалевци има дори палат с площадка за кацане на хеликоптер.

"Преди година и половина нашите инспектори се опитаха на земята визуално да идентифицират тези луксозни имоти, но се оказа, че повечето от тях са селища от затворен тип и не бяха допуснати, и голяма част от тях са охранявани. Сега ще се опитаме това, което не успяхме да установим на предишната акция, от въздуха нищо не може да се скрие”, заяви пред bTV шефът на НАП Красимир Стефанов.

След като набележат конкретна луксозна къща, данъчните ще взимат координатите. Това ще става с помощта на GPS от хеликоптера, с който се определя локацията на всяка къща, уточнява Стефанов пред в. "Стандарт".
По информация на вестника са заснели "дворци" за поне 3-4 млн. евро.

"Голяма част от къщите, които се използват изцяло за битови нужди, за живеене, са декларирани при нас като офиси, или представителства на определени фирми, за което ползват данъчен кредит, без да имат право и всички тези разходи за вода, ток, режийни се отчитат като разход на фирмите и по този начин стопяват неправомерно печалбите си”, обясни още данъчният шеф.

Събраната информация ще бъде дадена и на общината, която да провери дали видимо обитаваните къщи имат разрешително и плащат ли собствениците дължимите местни данъци и такси.

"Не всички собственици на скъпи имоти са престъпници, но трябва да се провери дали доходите им отговарят на притежаваните имоти", коментира още Стефанов.

От НАП припомнят, че Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 8 години за укриване на данъци в особено големи размери и конфискация на част или цялото имущество, включително на луксозните имоти, ако вината на собствениците се докаже в съда.

Миналата година НАП проведе операция "Тузари"  срещу собствениците на 230 луксозни яхти.

Вижте цените на луксозните имоти