Напрежението на протеста ескалира малко след 11 ч., когато служители на реда започнаха акция по проверка на лични документи сред останалите протестиращи между сградата на НС и градинката пред Художествената академия.

Няколко души от протеста пуснаха туитове и снимки в социалните мрежи и разказаха, че са станали свидетели на побой над момче от Козлодуй.

Жюстин Томс съобщи пред Дарик, че полицаите са го били жестоко и са го влачили.
Те били с тежко оборудване и „не били като обикновени полицаи”.

Според Томс спорът с полицията бил провокиран след настояване на органите на реда протестиращите да се отдръпнат от загражданията поне 10-ина метра.
По думите й там имало още групи протестиращи от Пловдив и Благоевград.

Актьорът Ивайло Захариев обясни, че полицаите са арестували двама, отказали да покажат документите си за самоличност.

„Едното момче беше ритано в глезените. Жена каза, че е видяла, че са блъскали главата му в паветата. Момчето не искаше да се качи в патрулката”, каза Захариев.

По думите му полицаите нямали отличителни знаци.

Версията на полицията

От полицията обаче не потвърждават употребата на сила, предаде Дарик.

Група протестиращи дошла край Народното събрание от страната на храм-паметника "Александър Невски" и полицаите помолили да не остават на пътя и да се преместят на тротоара, за да не пречат на движението. Хората отказали с настояване полицаите да се легитимират. Тогава органите на реда поискали личните карти на демонстрантите.

Отделени били двама от протестиращите, които полицаите повели към патрулната кола.
Единият бил задържан и откаран към близкото полицейско управление, след като не е изпълнил полицейско разпореждане и е използвал съпротива.

На друг задържан е съставен предупредителен протокол.

Около "Александър Невски" пристигнаха много полицейски коли. Останалите протестиращи бяха обградени от всички страни и напрежението бе потушено.

Следобед Мирослав Паскалев от Граждански форум "Обединение" направи опит да влезе на гражданската комисия в парламента, тъй като е от поканените вътре, но група протестиращи го наобиколи и започна да го набеждава, че е платен и че не е от тях, предаде БНР. В крайна сметка полицаите го съпроводиха до загражданията и го пуснаха да влезе в сградата на Народното събрание.

По-рано протестиращите направиха "Плажна революция" пред парламента.
Полицаите помолиха плажуващите да освободят платното на бул. "Цар Освободител", като изтеглят басейните и плажните си кърпи и движението беше пуснато.

Полицията арестува протестиращи - снимки