Това съобщи на пресконференция директорът на Областната дирекция на МВР в Стара Загора комисар Алекси Алексиев, цитиран от БТА.

Операцията бе осъществена снощи в Казанлък и Гурково. Задържани бяха 10 души, петима от които са смятани за организатори на престъпната група.
Сред арестуваните са и дъщерята и зетят на кмета на Община Павел Баня - Деница Радевска и Иван Петров, съобщи Дарик радио.
По думите на комисар Алексиев има задържани и няколко души в други европейски страни.

Групата е източвала сметки с фалшифицирани банкови карти на територията на страни от Европейския съюз и САЩ. Според комисар Алексиев в продължение най-малко на година задържаните или наети от тях лица, снабдени със скимиращи устройства, се сдобивали с данни от дебитни и кредитни карти и след съответната обработка изготвяли т. нар. бели пластики, с които осъществявали транзакции от чужди банкови сметки.

Парите са теглени извън страната и са изпращани в България чрез WESTERN UNION, или са пренасяни от работещи в чужбина. В България парите са се разпределяли между членовете на групата.
"Случаят е сложен, работата продължава. Тепърва ще се установяват всички участници в групата, които са повече от 20, както и хората, от чиито сметки са теглени парите. Става въпрос за стотици хиляди долари и евро, но на този етап не е възможно да се каже точната сума", каза комисар Алексиев.
Задържаните са демонстрирали висок стандарт, купували са къщи и автомобили, без да имат доходи, с които да бъдат оправдани, добави той.

За петимата организатори, които се считат за ядрото на групата предстои да бъде поискана постоянна мярка "задържане под стража", поясни окръжният прокурор на Стара Загора Константин Тачев.

За подобни престъпления се предвижда от 5 до 10 години затвор.