Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред bTV във връзка със смъртта на 6-годишния Петьо Гевечанов в Панагюрище. Момченцето бе блъснато, докато кара колело, от 44-годишния бизнесмен Цветан Пъков, който се оказа рецидивист на пътя. Въпреки многобройните актове и фишове за нарушения и поне още двама пострадали при инциденти с негово участие, Пъков не е с отнета шофьорска книжка.

Бъчварова обясни, че вчера с главния секретар на МВР Георги Костов са обсъдили възможността да се внесе законодателно предложение, според което при инциденти дори със средна телесна повреда, книжката на виновния шофьор да се отнема веднага.

Това е една от възможните мерки, която да предотврати бъдещи подобни инциденти. Надявам се в дебата по това предложение да помислим за още”, добави тя.

По думите й, очевидно трябва да се повиши строгостта на тези мерки, макар че границата между правата и справедливите наказания не е ясно очертана.

Министърът заяви, че ще разпореди проверка дали наистина служител на МВР е убеждавал пострадал при катастрофа, причинена от Пъков, да не води дело срещу него.
По-рано Христо Христов разказа, че след като през 2012 г. автомобилът му бил блъснат от аудито на бизнесмена, дознател дошъл в дома му и му казал, че няма смисъл да го съди, защото делото щяло да се проточи и да пропусне срока за обезщетение от застрахователите.

Румяна Бъчварова заяви още, че битовата престъпност е много сложен проблем, защото е съвпадение на поредица от проблеми - социални, образователни и регионални.

Румяна Бъчварова добави, че видеонаблюдението е доказал своята ефективност способ и е въпрос на добра организация да се изградят такива системи.

Не смятам, че който и да било министър може да реши кардинално този проблем. Да се сменят полицаите е един много добър способ, но той се оказва малко по-скъп от обичайните мерки”, заяви тя.

По думите й, само МВР не може да реши този проблем, а би трябвало да се обмисли какви са мерките на общинско ниво.