В спасителните операции участваха 1200 пожарникари и спасители, включително и свободните от дежурство. Те са изтеглили от преспите 38 автомобила, 23 автобуса и микробуса, а до болнични заведения са транспортирани 11 болни за хемодиализа и две родилки.

Над 500 души са изведени от закъсали автобуси, влакове и леки автомобили в областите Сливен, Бургас, Шумен, Варна, Хасково, допълват от пресцентъра на вътрешното ведомство. На пътя Котел – Омуртаг са изтеглени от навяванията над 50 превозни средства – от тях 40 ТИР-а.

В старопланинските проходи Рижки и Вратник спасителните екипи от Сливен, Бургас, Велико Търново и Шумен обходиха пътищата и от южната и от северната страна на планината, за да не останат в преспите бедстващи хора.

Повече от денонощие отне операцията по освобождаването на 8 души, сред които и три деца, от преспите на прохода "Вратник". Точно в 14 часа днес, след като прекараха 24 часа затиснати от тонове сняг и паднали клони, хората бяха спасени от верижна машина на „Гражданска защита”, съобщи bTV.

Вече са извозени и всички 110 блокирани пътници на жп гарата Радунци край Мъглиж, съобщи Бисер Минчев, главен ревизор по безопасността в Национална компания „Железопътна инфраструктура”, цитиран от "Фокус".  Хората са закарани с техника на пожарната до спирка Яворец, а оттам са транспортирани с автобуси, организирани от БДЖ.

На жп гара Плачковци край Трявна бяха блокирани десетима пътници, сред които и дете, както и 9 служители на железниците, съобщи bTV. В чакалнята им е бил осигурен радиатор, но токът впоследствие спрял. Дадена им е била храна и минерална вода. На място отиде и транспортният министър Ивайло Московски, който успя да стигне до гарата в Трявна, а оттам до Плачковци пътува с дизелова мотриса от 1968 г. за поддръжка на контактната мрежа, съобщиха от транспортното ведомство.

Наложило се е да бъдат разчистени 7 км от жп линията, а на място министърът организирал извозването на всички бедстващи пътници на БДЖ, като първата група от 6 човека вече са транспортирани до Габрово. Министър Московски пое ангажимент за осигуряване на храната и настаняването на хората. Организиран е транспорт, с който те ще бъдат превозени до дестинациите, до които са пътували.

От НКЖИ обявиха, че движението по жп линиите Шумен-Комунари и Русе-Каспичан на влакове с електрическа тяга е възстановено. Участъкът от Радунци до Дъбово също е разчистен, но не е възстановена контактната мрежа. Ремонтът там ще продължи през цялата нощ.

Малко след 19 ч. от АПИ пък съобщиха, че Проходът на републиката вече е отворен за движение. Все още затворени за почистване са проходите Златишки, Твърдишки, Вратник, Троян – Кърнаре. Затворен за почистване и проходът Шипка, който ще бъде отворен поетапно за движение през нощта.

Три общини в Източна България обаче остават в бедствено положение. Това са Антоново - в област Търговище, Болярово, Ямболско и община Руен в Бургаска област.