Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от „Фокус”.
"Нищо не пречи с години да чакаме и да имаме този мораториум, докато не сме убедени, че това е безопасна за околната среда технология за проучвания на шистов газ", посочи той.

Добрев участва в първата регионална газова конференция „Газови перспективи”, където подчерта, че България има две стратегически цели – местният добив на газ и диверсификацията на източниците на газа.

Министърът отбеляза, че темата за проучванията е внесена за обсъждане в Народното събрание, като парламентарна комисия вече почти цяла година обследва най-добрите практики за добив на шистов газ и се допитва до позицията на енергийни експерти и екологични организации.
"Има мораториум и той ще отпадне в момента, в който всички сме убедени, че това е безопасен добив на газ", подчерта Добрев и коментира, че е разбираемо адвокатски компании на големи консорциуми да настояват за отпадането на мораториума. "Това обаче не е причина правителството да се съобрази с техните искания", отбеляза Добрев.

Мораториумът върху проучването и добива на шистов газ бе наложен преди 1 година под уличния натиск на редица екологични организации, партии и хора от потенциалните райони на сондажите.

Според енергийния министър държави като Румъния, която преди дни взе решение да допусне добива на шистов газ, или като Великобритания, която дори е въвела данъчни стимули с цел по-бързото развитие на проучванията на шистов газ, имат за цел да настигнат САЩ.
"Тези държави виждат индустриалната революция, които тези проучвания предизвикаха в САЩ, тъй като цената на газа там е 6 пъти по-ниска отколкото е в България", коментира Добрев.

По думите му - цената на природен газ в Америка е 70 долара за 1000 кубика, у нас е над 400 долара, а в Румъния е близо 500 долара.
"Тези цени карат останалите държави да преосмислят решението си за добив на шистов газ, но те нямат и толкова алтернативи, колкото ние имаме. Ние проучваме дълбоко Черно море, където ще имаме значителни находища на газ и нищо не ни притиска да бързаме с вземането на такова решение", коментира още Делян Добрев.

Той изрази увереност, че България няма да бъде осъдена от Европейския съд заради проблеми с либерализация на енергийния пазар. Пред журналисти той каза, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще успее да подготви необходимите за целта наредби. Те вече са поместени на страницата на комисията за обществено обсъждане.
От решението на ЕК от преди близо две седмици да съди България до внасянето на делото в Европейския съд минават обикновено около два месеца и през този период ДКЕВР ще е готова с наредбите, каза Добрев.
Заради забавянето председателят на регулатора Ангел Семерджиев бе отстранен от поста.