Той подчерта, че за това решение са го уверили от издателството. По думите му черно- белите учебници са образователна дискриминация.

Разпространението им е в противоречие с политиката на правителството, което застава зад образователната справедливост и ранните житейски възможности.

Почти 2 седмици преди началото на учебната година стана ясно, че новите учебници за 8-и клас имат два варианта - черно-бял и цветен. Първият вариант ще е по-евтин с 30%.

Това стана повод за гневни коментари в социалните мрежи на тема „черно-бели учебници за по-бедните, цветни – за по-богатите”.

От Министерството на образованието и науката отговориха, че не делят децата на бедни и богати.

Министър Красимир Вълчев беше категорпичен, че случилото се с безплатните учебници за VІІІ клас е „неуместна политика на едно конкретно издателство“, която влизала в пълно противоречие с идеята за равен достъп до образованието.

Вълчев заяви още, че няма решение с казуса в Софийската математическа гимназия, но според него поведението на директора е в посока, обратна на очакванията към него.

Няма решение за въвеждането на дисциплината "История и религия" в средния курс на обучение, посочи още министърът, цитиран от БТА. По думите му законността на учебните заведения на католици и протестанти в нашата страна ще бъде решена с промените в Закона за вероизповеданията, който се очаква да бъде разгледан в пленарна зала.

АНКЕТА: Одобрявате ли да има цветни или черно-бели учебници?