Найденов и екип на Държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК) към Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) провериха днес столичен хипермаркет дали спазва новите изисквания за наименованията на продуктите, предаде БТА.
Миналия петък влезе в сила забраната продукти с растителни мазнини да носят обозначението „млечен".

Проверката в магазин на БИЛА в столичния квартал "Хиподрума" установи, че в наименованието на продуктите с растителни мазнини не се съдържа определението "млечни" и те не са определени като натурални продукти. Етикетите им отговаряха на изискванията и нарушения при тях не бяха открити. Докато инспектори и министър обикаляха щандовете, стана ясно, че работниците в хипермаркета били предварително известени за проверката.

Министърът взе за инспекция по два вида кисело мляко, кашкавал и масло, както и един вид сирене, за които не е посочено съдържание на растителни мазнини. До края на седмицата ДВСК ще установи дали действително са произведени от мляко, без наличието на растителна мазнина, и дали това правилно е обозначено върху продуктите.

Ако се установят нарушения, глоба ще има, както за търговеца, така и за производителя. За първо нарушение тя е от 1000 до 3000 лева, за второ - от 3000 до 5000 лева, а при установено трето нарушение обектите ще бъдат затваряни. Ако търговците смятат, че са подведени от производителя, трябва да търсят компенсация на загубите си от него, отбеляза Найденов.

Проверка ще бъде направена и на два вида пилешки продукти, които министърът избра от асортимента на магазина. Те ще бъдат проверени от ДВСК за вода над допустимите норми. По думите на Найденов "пилешкото месо се инжектира много, тъй като структурата му го позволява". Затова често месото се "стопявало" при готвене.

Очаква се до края на следващия месец да бъде издадена заповед, с която да се регламентира влагането на добавки като соя и кожички в месните продукти, съобщи министърът.
Производителите ще имат едномесечен гратисен период, в който да отпечатат новите етикети, след това започват масови проверки. Освен на контролните органи, той се надявал и на сигнали на граждани.

Междувременно Найденов съобщи, че няма никаква опасност България да загуби средства по програмата за аквакултурите и забавянето ще бъде наваксано.


Вижте видео от проверките на Найденов