На 9 юли Варненско-Великопреславският митрополит Кирил бе открит удавен на плажа край местността Траката край Варна.

Тренчев е бил разпитан в 5-о Районно управление „Полиция” – Варна за смъртта на митрополит Кирил.

Оказва се, че митрополитът е имал опасения за живота си, които споделил пред синдикалния лидер на вечеря три седмици преди инцидента в местността Траката.

Константин Тренчев съобщи, че дядо Кирил бил получил и съобщения от негови приятели от службите за сигурност, че животът му е застрашен.

Тренчев изтъкна, че е писал на главния прокурор Сотир Цацаров по този повод и  още на следващия ден е било разпоредено съответното следствие.

"Дали дядо Кирил се е удавил или не, аз не мога да кажа, защото не съм правил аутопсията. Ако я бях направил аз, гарантирам, че щяхме да научим от какво е била предизвикана смъртта”, подчерта Тренчев пред bTV.

Ето какво каза пред БНТ синдикалистът по повод заплахите на митрополит Николай към митрополит Кирил:

 "Ще те убия, ще те удуша, ще те отровя и такива глупости и нали той ги сподели, не ми се чувстваше така, моето впечатление е, че не беше притеснен от тия работи, че не им обръщаше внимание. Не знам сега дали това е емоция от страна на заплашващия, защото в България твърде често хората си говорят помежду си: ще те убия, ще те заколя, ще те излежа и не знам си какво. Има знаете, това е емоционална реакция на българите, в която не влагат нищо."

В разговор дядо Кирил предупредил Тренчев, че тровят и Старозагорския митрополит Галактион.

От Пловдивската митрополия не коментираха информацията, изнесена от синдикалния лидер.

Обвинението на епископ Игнатий

Преди дни единият от кандидатите за Варненски и Великопреславски митрополит - епископ Игнатий, заяви в тв интервю, че намереният мъртъв преди месеци митрополит Кирил е бил убит.

По думите на епископ Игнатий дядо Кирил усещал, че искат да го „премахнат”. Причината била, че той е бил този, който възпрепятствал основно избирането на пловдивския митрополит Николай за патриарх.

Становището на прокуратурата след кончината на дядо Кирил е, че няма събрани доказателства, които по някакъв начин да навеждат дори на съмнение, че се касае за насилствена смърт.