Преди службата отец Иван Илчев каза, че живеем във време на нажежени страсти, които трябва да умиротворим. Той призова миряните да се вслушват в разума, съобщи БТА.

Пред присъстващите бе прочетено обръщение от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. В него е посочено, че тежката ситуация днес е резултат от появата на две Българии - тъмна и светла. Тъмната е невидима, защото е в мрак и в нея избуяват престъпност, корупция и безнаказаност, развихрят се ирационални чувства на омраза.
Другата България е светлата и в нея са вярата и културата на българския народ.

В обръщението си митрополит Кирил призова държавниците да използват всички механизми за осъществяване на реален диалог и взаимодействие между народа и държавата. Според владиката нашият народ, държавата и църквата се нуждаят от ново Възраждане.

"Всички ние малко или много сме виновни за всичко, което ставаше в България в близкото минало, както и за това, което става днес. Всички носим отговорност за това, което ще се случи утре. Затова призоваваме към искрено сърдечно покаяние цялото общество, придружено с взаимно опрощение", е посочено в обръщението на митрополита.

Молебен за мир и за народно единство ще отслужат в петък патриах Максим и митрополите от Светия синод на Българската православна църква. Това съобщи главният секретар на синода Стобийският епископ Наум.
Службата е от 9.00 ч. в синодалния параклис "Св. цар Борис" в сградата на Светия синод.