Караиванов бе арестуван миналата седмица при акция на ДАНС, като на работното му място бяха открити 12 000 евро, а в дома му още пари и три чувала с митнически документи. Той бе обвинен в контрабанда и взимане на подкупи.  

Преди дни Хасковският окръжен съд наложи най-тежката мярка за неотклонение за Караиванов – постоянен арест. Той обжалва решението и днес защитата му настоя за домашен арест.

Съдът обаче прецени, че има предпоставки за участие на обвинения в престъпна дейност, както и че от събраните до момента писмени и гласни доказателства е на лице опасност той да се укрие и извърши още престъпления, предаде "Фокус".

Добрите характеристични данни не могат да окажат влияние на решението на съда и взетата мярка от Хасковския окръжен съд е целесъобразна, ето защо тя бе потвърдена, мотивираха се магистратите от Пловдив.

Разследването се извършва от Софийска градска прокуратура, която във всеки етап може да поиска отстраняването му от длъжност. До момента такова искане няма, съобщи прокурор Марина Делчева.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. 

Съдът гледа мярката при закрити врата, тъй като по делото има приложени СРС-та.

На излизане от съдебната зала Караиванов заяви, че е жертва на икономически оператори, свързани с митнически служители, които държат контрабандни канали.
По думите му арестът е провокация срещу него, за да не бъдат разкрити те. 

"Жертва съм на мафията", обобщи той.

Тепърва ще се изяснява какви са и защо са били там парите, които са открити у Тодор Караиванов, заяви пред журналисти извън съдебната зала адвокатът му Гергана Георгиева.

У самия Караиванов беше намерена много малка сума пари - 2773 лева, която мисля, че нямаше никакви признаци да бъде белязана и да бъде обект на предварителни действия на разследващите органи за обработка със съответните вещества и описване”, добави тя.

Все още не е изяснено какви са останалите пари, това трябва да докаже прокуратурата, каза още Георгиева.

По думите й разпитите на свидетели, приложени към делото до момента, са предимно на служители от ДАНС, нямало показания на колеги на Караиванов, които да го уличават и да съдържат данни, че е замесен в престъпления, за които го обвиняват.

"Колегите му са разпитвани най-вече, за да се изясни механизма, по който стават проверките на преминаващите митническия пункт превозни средства и лица", подчерта адвокатката.

Според нея Тодор Караиванов досега не е имал възможност да даде обяснения и да докаже своята теза за защита.

Защитничката разказа още, че синът на Караиванов - Стоян, който е ученик в Стара Загора и един от най-добрите изпълнители на акордеон, трябвало да се яви на много престижен конкурс във Виена, но страдал от ареста на баща му и това му попречило.