Акцията е започнала около 23.30 часа в събота и до 15 часа в неделя граничният пункт към Турция бе затворен, което предизвика километрични опашки.

При операцията на ДАНС и Върховна касационна прокуратура митничарите от двете смени са задържани на работните им места след множество оплаквания от шофьори на турски камиони, че са принудени да плащат измислени такси.
В ареста е и шефът на митническия пункт, предаде bTV.

Следствените действия продължиха с претърсване на домашните им адреси. Проверени са над 40 адреса. Проведени са и множество разпити и разпознавания от агентите на ДАНС и прокурорите, иззети са пари в левове и различна чужда валута.

Директорът на Агенция “Митници” Ваньо Танов каза за БНТ че в агенцията се е знаело за порочната практика на митничарите.

"Знаеше се и то не е това единственият пункт, където се извършват такива изнудвания на операторите. Така, че тази операция е една възможност за изчистване на хората, които са корумпирани и според мен оттук нататък е на ход съдебната система, дано да не се случи след време пак да бъдат върнати обратно. Този пункт в момента замества Свиленградския, тъй като там е в ремонт, потокът е огромен, оплакванията са много", посочи Танов.

Все още няма повдигнати обвинения. Процесуално-следствените действия продължават. Подробности ще бъдат съобщени допълнително в понеделник.


Акцията е проведена по сигнали на граждани, че са им искани пари от митнически служители, каза директорът на пресцентъра на ВКП Малина Александрова, цитирана от БТА.

Сигналите са за организирана престъпна група за рекет, контрабанда на акцизни стоки. 

"Всички митничари, които работят на Лесово, са били проснати по очи на земята и закопчани с белезници", разказа председателят на легия "Антимафия" Григор Здравков пред OFFNews.

Целият митнически пункт е бил заграден от 30-40 служители на ДАНС. Някои от тях са влезли откъм Турция.

"Натръшкали са цялата смяна. В същото време са повикали извънредна смяна, която е била в почивка. Извънредната смяна е трябвало да поеме дейността на митничарите, които са били арестувани, но е останала извън границите на КПП-то и някъде около 23 часа са им казали, че пунктът изобщо няма да бъде отварян",
разказа Здравков.

В неделя следобед бе образувана километрична опашка от тежкотоварни и леки автомобили.

Голяма част от пътуващите прекарали нощта в колите си, защото нямало как и къде да се върнат, за да пренощуват. Около 2 дни ще бъдат нужни, за да бъдат обработени чакащите тирове.