От решение на Върховния административен съд става ясно, че отказът, който заболялата е получила, е незаконосъобразен и противоречи на процедурата по отпускане на средства.

Д-р Кацаров уточни, че за последната една година това е четвърти случай, в който пациенти осъждат ведомството заради подобен отказ.

След като жената разбрала, че е болна от тежка форма на миелоидна левкемия, подала документи с молба за трансплантация на костен мозък в чужбина. "Решението за подобно лечение се издава от комисията по трансплантология", поясни д-р Кацаров.

На заседанието на комисията обаче е дадено становище от външен експерт, че миелоидната левкемия може да се лекува в България. На базата на това решение министърът на здравеопазването издал отказ. Така пациентката била принудена да изтегли кредит и сама да заплати своята трансплантация.

Върховният административен съд обаче констатира нарушения в процедурата по издаването на отказа и го отменя като незаконосъобразен. От решението на съда следва, че МЗ трябва да изплати разходите на пациентката, които са около 80 000 евро. Според д-р Кацаров обаче е възможно от здравното ведомство да обжалват и казусът да се разгледа от петчленен състав на ВАС.