На поредните преговори председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов не обясни дали има пробив по отношение на искането им за промени в Изборния кодекс  - за въвеждане на активна регистрация, преди местния вот. Той отново повтори, че окончателният отговор на ПФ дали ще остане в мнозинството ще бъде даден на 1 юли.

Обсъждахме въпросите доброжелателно, ще ви помоля да изчакате до 1 юли, отговори на журналистически въпроси Симеонов, цитиран от БТА.
От ПФ поставиха седем условия, за да запазят подкрепата си към коалицията.

Цветан Цветанов (ГЕРБ) обаче остава на позицията, че "отварянето на ИК преди вота" ще доведе до доста спекулации и внушения.

Не искаме да променяме правилата, заложени от Мая Манолова, искаме все пак да видим какви ще са нейните обяснения след изборния резултат през есента, обясни той.

Не смятам, отбеляза председателят на ПГ на ГЕРБ, че към днешния период можем да говорим за някакви пробойни в управляващото мнозинство, но остави окончателната оценка за разговорите за 1 юли.

РБ също подкрепи въвеждането на активната регистрация и смята, че е въпрос на технология и срокове тя да се осъществи. Опасения обаче по отношение на ремонт на изборното законодателство преди местния вот изрази съпредседателят на ПГ на Блока Найден Зеленогорски.

По думите му, промени сега биха могли да доведат до проблеми за обществото и за политическите сили.

Депутатът напомни, че от РБ твърдо държат на възможността за преференциален вот и нямали големи притеснения за стабилността на управляващото мнозинство.

Какво представлява активната регистрация (според експерти):
  • В изборите да участват само реално съществуващи избиратели, които лично са се явили пред секционните избирателни комисии в изборния ден и лично са подали гласа си.
  • Нито един избирател да не е затруднен или възпрепятстван да гласува в резултат на процедурите по активната регистрация.
  • Да мобилизира гражданите за по-активно участие в политическия живот на страната и в частност да повиши избирателната активност.
В резултат на активната регистрация ще се постигнат следните резултати:
  • Ще се намалят силно възможностите за манипулиране на изборните резултати чрез използване на гласовете на избиратели, които не са упражнили лично правото си на глас. По данни на Националния статистически институт в страната има около 6 000 000 граждани, навършили 18 години. Така в избирателните списъци има 1 000 000 имена на избиратели, които не са в страната, и по-голямата част от които няма да гласуват. Именно с техните имена недобросъвестни избирателни комисии могат да извършат манипулация на вота.
  • Ще се активизират избирателите и ще се повиши избирателната активност.