На заседание ПАСЕ с 61 гласа "за" и 59 "против" и 4 "въздържал се" не е минало предложението да отпадне изцяло наблюдението.
Решаващите два гласа "против" са били на българските депутати Янаки Стоилов и Юнал Лютфи, съобщи "Фокус".

Отпаднал е мониторингът по проблемите на малцинствата, ромите, организираната престъпност, вътрешната сигурност и полицейското насилие, каза депутатът от ГЕРБ Джема Грозданова, член на българската постоянна делегация на ПАСЕ, каза тя пред "Фокус".

"Това е един много дълъг процес на приключване на една такава процедура. Комисиите по мониторинг текат от месец октомври 2012 година. Аз съм участник в тази комисия, заедно с Стоилов от БСП. Той от октомври пренася всички проблеми в България на международна сцена и ги представя в най-отрицателната им форма пред 47 държави-членки. Това за мен не е европейско поведение", обясни тя пред БНР.

Юнал Лютфи сподели по-рано, че отпадането на наблюдението щяло "съвсем да развърже ръцете на управляващите за беззаконието на управляващите".

Янаки Стоилов обясни, че не е чувства да е предал националния интерес: "Необходимостта този постмониторингов диалог да продължи, защото с това състояние на демокрацията в България е добре, че се прие предложението, което направих, да бъдат, колкото се може по-бързо, обсъдени промени в Изборния кодекс. Благодарение на позицията на социалистите, на европейската левица и на по-голямата част от либералите, смятам, че това решение, което се взе, до голяма степен оценява ситуацията в България правилно".

В официално съобщение ПАСЕ приветства "значителния напредък на България в посока изпълнение на оставащите ангажименти" и изтъкна, че София е предприела редица важни мерки, предназначени да приложат препоръките на асамблеята, предаде БГНЕС.
Организацията приветства усилията на страната да наложи всеобхватна законодателна и административна рамка и да приложи необходимите основни реформи, в частност законите за функциониране на съдебната система. Въпреки това ПАСЕ настоява, че административните и съдебните власти трябва да поемат пълна отговорност за реформите и отбеляза, че "част от основните принципи, като например независимостта на съдебната система, невинаги са били спазвани напълно".

Относно мерките на София за борба с корупцията и организираната престъпност асамблеята посочи, че част от проблемите остават неразрешени: "Липсват резултати от гледна точка на окончателните съдебни решения при делата за корупция по високите етажи".
По тази причина ПАСЕ призова България да предприеме мерки, с които "да затвърди устойчивостта и необратимостта на реформите" и подчерта, че ще продължи да следи отблизо развитията в страната.

"Отговорни за запазване на мониторинга в резултат на сегашното гласуване в ПАСЕ, са единствено ГЕРБ. Виновниците за поредния оглушителен шамар върху образа на България трябва да бъдат търсени сред тях", коментира по-късно говорителят на НС на БСП Ангел Найденов.
Той бе категоричен, че нямат основание нападките към представителите на опозицията в българската делегация в ПАСЕ.

Непълното отпадане на постмониторинговия диалог на ПАСЕ с България е активна работа срещу интересите на държавата от страна на БСП и ДПС с позициите, които изразиха. Ние самите създаваме проблем на държавата с представители на такива партии. Така председателят на правната комисия в парламента определи решението на ПАСЕ да остане частично наблюдение върху България.