От няколко седмици неофициално се говори, че напусналите ДПС и партията на Мария Капон ЕНП обмислят общо политическо обединение, позиционирано в център-дясно, за да се преодолеят всички различия.

Днес Мария Капон отбеляза, че те работят и подготвят "интеграционен процес" в последните няколко месеца. Тя посочи, че в проекта им "няма хора на ЕНП и на Касим Дал". Нямат и коалиционно споразумение, защото няма две партии, които да сключат такова. Няма документ за партньорството ни, защото документът е безсмислен, каза Капон и призна, че в момента това не е основната им цел. Основната им цел е да представят новия политически модел.

Капон призна, че е станала и активен член на групата във Facebook за подкрепа на Касим Дал. "Разбирайте, че сме партньори", каза и друг изключен от ДПС - Корман Исмаилов. Единствената забрана за участие в техния проект е да не са били част от ДС – всички кандидати ще пишат декларации и ще бъдат проверявани.

В НС "имат приятели в много парламентарни групи", посочи Капон. Събрало ги е доверието и общите ценности, да предложат нов модел за управление на страната, посочи Касим Дал. Той изтъкна, че във всички 264 общини ще регистрират ЕНП. Ще регистрират листи навсякъде, но засега не се знае дали ще издигнат и собствени кандидати. Посочиха, че техният кандидат за кмет на София е Петър Якимов, и че стоят в център-дясно. На изборите те ще се явят с регистрация на ЕНП. Така за местния вот вече има, а за президентския предстои да бъде направена идната седмица. Трябва не само да изхвърлим мътната вода, но и тези хората, които мътят водата трябва да ги изхвърлим, каза Касим Дал.

"Заради Иван Костов не се обединява дясното, заради Ахмед Доган, стигнахме до там формулата да бъде само далаверата, кражбата, лъжата и за един Първанов, който олицетворява, че държавата ни е обвързана отвсякъде с ДС. Трябва да се освободим от тези хора!", изтъкна Дал. Той припомни, че са обиколили страната и са правили събирания, а на тях ако е присъствал член на ДПС, той е бил изключван. "Ние няма да се делим", подчерта Капон.