36-годишната Ковачева е изпълнителен директор на асоциация “Прозрачност без граници”, филиал на Transparency International. За назначението й съобщи тази сутрин в. "Труд", като се позова на източници от Брюксел.

Неправителствената организация, чиято основна цел е противодействие на корупцията на национално и регионално равнище, работи в тясно сътрудничество с Европарламента, Европейската комисия и ОЛАФ.

Ковачева ще замени на поста настоящия правосъден министър Маргарита Попова, която бе избрана за вицепрезидент.
Още в нощта на балотажа премиерът Бойко Борисов заяви, че новият министър на правосъдието няма да е депутат, а няколко дни по-късно каза, че ще обяви името на 1 декември.

Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в СУ. Работила е в Института по правни науки към БАН и в международния отдел на Министерството на правосъдието. От 2002 г. е изпълнителен директор на "Трансперънси интернешънъл България".
От февруари тази година е доктор по международно право и международни отношения. Тя е съпруга на Венцислав Караджов, който е член на Централната избирателна комисия от квотата на БСП.