Днес министрите на финансите и на образованието Симеон Дянков и Сергей Игнатов ще се срещнат с ръководството на академията, добави той по време на откриването на ново отделение по хемодиализа в „Пирогов”, предаде “Фокус”.

„Знаете, че отпуснахме 10 милиона лева за Фонд „Научни изследвания”, още пет милиона днес ще добавим към тях и ще им кофинансираме всички проекти. Така, както Европейската комисия работи с нас, ние ще работим с БАН. За всеки проект, за който докажат неговата ефективност, в рамките на 10–15 милиона сме готови да го кофинансираме”, каза Борисов.

На въпрос какво ще се случи със заплатите на учените в академията, за които няма пари за ноември и декември, Борисов отговори, че заплати ще имат, "когато работят по проекти и могат да изкарват колкото искат пари".
"Преди две години те поискаха от мен закон, който да ги направи абсолютно самостоятелни – неангажирани на практика с правителството, такъв закон има, те се отчитат пред парламента.
Ние какво искаме всъщност от тях като ангажимент към държавата – да работят така, че да използват максимално парите, които държавата дава, европейските програми. Сами разбирате, че всеки, който има проект, по него ще получава много големи заплати”, каза премиерът.

Според Борисов, много професори в момента работят прекрасно по европейски проекти и са много доволни. "Те са с много високи заплати, когато всеки в БАН работи така и усвоява европейски средства, проблемът със заплатите няма да бъде дискутиран. И сега има учени в БАН, които взимат в пъти по-високи заплати от вашите, госпожо", обърна се Борисов към журналистка.
540 лв. е средната заплата в БАН.

В началото на седмицата премиерът беше категоричен, че не може от БАН да продължават постоянно да искат пари, а министърът на образованието Сергей Игнатов каза, че ако искат в академията да се оправят, трябва да съкратят раздутия технически персонал, което учените обявиха за абсурдно.

Преди 2 дни от БАН организираха протести с въжета на шииите заради намаления с 5 млн. лв. бюджет на академията за идната година. В отговор обаче финансовият министър Симеон Дянков вместо да успокои страстите, отсече, че и за 2013 г. парите ще бъдат намалени още.

"Вместо да стоят по улиците, да вземат да направят някой друг европейски проект. Защото България има близо 400 млн. лв. , които в момента стоят неизползвани, по научни изследвания, и БАН не ги използва", мотивира се вицепремиерът.

Никаква гаранция няма, че тези пет млн. лв ще отидат в БАН. Така председателят на БАН акад. Никола Съботинов коментира думите на премиера. Не е ясно за колко проекта ще стигнат тези 5 млн. лв дори и да се дадат на БАН, каза Съботинов, цитиран от БГНЕС. Той посочи, че има определени учени, които по проекти си докарват добри пари. Но това в никакъв случай не са всички учени. Става дума за отделен екип, между членовете на кой се разпределят средствата. В никакъв случай парите не отиват за целия институт, категоричен беше Съботинов.

На 1 декември ще кажа кой ще бъде министър на правосъдието, каза още за БТА премиерът Бойко Борисов по време на откриването на диализен център и клиника по токсикология в болница "Пирогов". Премиерът Борисов каза пред журналисти, че има воля и ще се намерят средства за започналата реформа в спешната помощ.