Първоначално местните власти съобщиха за 15 загинали, а по-късно за 18 и 80 ранени, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Четирима чужденци са сред жертвите на трагедията - един холандец, една италианка, един китаец и една австралийка. Властите са идентифицирали засега само 16 от 19-те жертви. Става дума за хора на възраст между 20 и 40 години.
По данни от близката болница Йоханитер, цитирани от Ройтерс, между 20 и 30 души са в тежко състояние.

Еднодневният музикален фестивал на открито традиционно привлича участници от всички краища на света. По данни на организаторите тази година в събитието са се включили 1,4 милиона души. Повечето фенове не разбраха за инцидента и продължиха да танцуват и да слушат музика дълго след като властите държаха новината с цел да избегнат по-нататъшен хаос.

Полицията първоначално заяви, че инцидентът е бил в самия тунел, но представителят на градските власти Волфганг Рабе посочи, че това е станало на стълбите, водещи към него, където “хора са загинали след като се катерели по бариерите и падали“. Той посочи, че властите са решили да не нареждат незабавното спиране на фестивала от страх да не предизвикат по-нататъшна паника и хаос в събитието, провеждано на неизползваем двор за товар на железопътни стоки в Дуйсбург, град от 500 000 жители северно от Дюселдорф.

Очевидец разказа пред местна телевизия, че е видял няколко души да падат, попадайки под краката на останалите. “Някои хора бяха на земята, докато други се катереха през стените в опит да влязат в тунела“, разказва Удо Сандхьофер. Полиция и сили за сигурност се опитали да влязат в тунела, но той вече бил твърде пълен.
“Хората продължаваха да се опитват да влязат в него около 10 минути, след това разбраха какво се е случило и се върнаха обратно“, допълва очевидецът.

Друг 18-годишен очевидец на име Мариус заяви пред Bild: “Нямаше път за бягство. Имаше стена от хора пред мен. Бях уплашен, че ще умра“.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е ужасена от паниката по време на Любовния парад. “В тези трудни часове, моите мисли са с близките на жертвите. Те имат моето съчувствие и съболезнования“. “Млади хора дойдоха на парти. Вместо това, има смъртни случаи и ранени. Аз съм ужасена и опечалена от мъката и болката“, посочва Меркел в изявление по повод трагедията.

Германският президент Кристиан Вулф заяви по същия повод: “Такава катастрофа, която причини смърт, мъка и болка по време на мирен фестивал с участието на млади хора от много страни е ужасна“.

Подобни случаи са редки в Европа и обикновено са свързани със спортни събития, отбелязва Франс прес. През 1985 г. 56 души загинаха в Брадфорд, Англия, когато пожар по време на футболен мач предизвика паника. Същата година на стадиона Хейзъл в Брюксел 39 души загинаха, опитвайки се да избягат от сблъсъци между привърженици на отборите "Ювентус" и "Ливърпул", предаде БТА.

Ежегодният музикален фестивал на електронна музика Love Parade - хаус, транс и техно, е един от най-големите в Европа. Той е организиран за първи път в Берлин през 1989 г. от около 150 души, за да пропагандира мира чрез музика. В международен план подобни Паради на любовта със сходни цели, включително пропагандиране на правата на хомосексуалните, са оганизирани в Цюрих, Сан Франциско, Мексико сити, Акапулко, Виена, Кейптаун, Тел Авив, Сидни, Сантяго, Рио де Жанейро, Осло и Будапеща.