Това съобщиха днес от компанията в съобщение до медиите.

Миналата седмица шефът на агенция "Митници" Ваньо Танов, а по-късно и лично финансовият министър Симеон Дянков предупредиха, че рафинерията може да остане без лиценз за данъчен склад, ако не монтира устройствата, нужни за отчитане на точното количество гориво, пуснато на пазара. Срокът вече изтече. 

Вчера от ръководството на "Лукойл" са се срещнали с представители на митниците. Компанията е докладвала графика си за пълно изпълнение на изискванията. Според него, до 15 септември трябва да бъде приключена половината от оставащата работа, а до края на годината окончателно да бъдат монтирани всички необходими технически съоръжения.

Към момента на всички определени точки за контрол на изходящи продукти на територията на производствената площадка са монтирани измервателни уреди, с изключение на тръбопроводите между два данъчни склада и пирсовете на НТ "Росенец", който сам по себе си представлява огромно съоръжение, в което са инвестирани милиони долари, уверяват от рафинерията, с уточнението, че "Росенец" се следи денонощно от митничари

Според дружеството Агенция "Митници" се е съгласила да анализира предложението им за отсрочка.
Потърсени за коментар, от ведомството на Ваньо Танов коментираха пред "Дневник", че все още не са получили официално план графика за монтиране на уредите и не са решили по какъв начин да санкционират "Лукойл".
"Не е отпаднала възможността да бъде отнет лицензът на компанията като крайна мярка, но е възможно и налагането на санкция", казаха още от митниците.
Оттам уточниха, че рафинерията е единствената компания, която все още не е монтирала изискваните по закон устройства.

Според "Лукойл" обаче, те не трябва да бъдат третирани като всички останали участници на пазара, заради своята големина.
"Имайки предвид мащабите и спецификата на бизнеса, осъществяван в комбината, определеният краен срок бе прекалено кратък за цялостно и пълно изпълнение на изискванията. От въвеждането на нормативното изискване са взети мерки за поставянето на уредите, но това изисква повече технологично време", обясниха от компанията.

Вчера шефът на НАП Красимир Стефанов индиректно се обяви срещу отнемането на линцеза, тъй като според него спиране на рафинерията може да създаде проблеми, тъй като компанията осигурява около 25% от данъчните постъпления.