Това заяви финансовият министър Симеон Дянков след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, като се позова на готовите вече промени в Кодекса за социално осигуряване, които опрощават лихвите по задълженията на хиляди майки, получавали майчински, докато децата им са посещавали детско заведение.

Вече има предложение от депутати, което е за преходните и заключителни разпоредби на КСО. То важи само за майки, до края на тази година и само за тази част на кодекса, за други няма да има такива възможности, категоричен бе вицепремиерът, цитиран от "Фокус" и Дарик радио.

С промените майките, които вече са се издължили към държавата, ще могат да си изискат обратно лихвите от НОИ.

Днес депутати внесоха в парламента законопроекта за опрощаване на лихвите. Става въпрос за над 5000 майки, които са получавали майчински, докато са пращали децата си на ясла. Така за около 3 години Националният осигурителен институт е ощетен с над 6 милиона лева.

Преди дни премиерът Бойко Борисов заяви, че има голям шанс майките, които са взели неправомерно пари от детски надбавки, да върнат парите, без да заплатят дължимите за тях лихви. Той е разговарял с Дянков да бъдат променени поне три закона за това.

Наскоро президентът Георги Първанов заяви, че не може младите майки да плащат част от цената на кризата. В президентството вече има над 150 жалби от майки. Държавният глава напомни, че опрощаването на тези задължения може да стане само след подаване на индивидуална молба до упълномощената за това комисия.