Майките оспорват текст в кодекса за социално осигуряване, според който правото на обезщетение за майчинство се прекратява с настаняването на детето в детско заведение. Майките настояват, че това значи "настаняване в дом майка и дете" и че понятието "детски ясли" е добавено в закона едва в началото на тази година, предаде БНТ. 
Юристите от НОИ и социалното министерство, обаче, не приеха тезата им. Те обясниха, че терминът настаняване означава постъпване в детски ясли, а понятието детско заведение означава детски ясли и градини, а не социален дом.

Окончателното решение по спора ще стане ясно до месец.

На днешното второ заседание на Комисията за защита от дискриминация преписката срещу съответния текст в Кодекса за социално осигуряване вече беше подкрепена от над 310 майки. Преди две седмици те бяха 120, предаде Дарик.

Представителите на социалното министерство в съда бяха твърдо убедени, че към настоящия момент жалбоподателките не са представили нито едно доказателство, което по безспорен начин да говори за дискриминация. От НОИ също изключиха възможност за дискриминация като обясниха, че от началото на 2007 година паричните обезщетения за бременност и раждане на малко дете се изплащат от института. Разликата е, че до този момент тези обезщетения са били изплащани от работодателите.

До този момент 6760 са лицата, които неправомерно са получили обезщетения, като парадоксалното е, че сред нарушилите закона има и 18 служителки на НОИ. От института обясниха, че едно дете се брои за настанено от момента, в който започне да посещава детското заведение, а не от момента на неговото настаняване.

„Едва сега през 2011 г., когато детето ми е на шест години, научих, че от 2007 година дължа 1080 лева, а лихвата към тях е 1200,” жалва се една от майките.
От НОИ обясниха късното уведомяване на жалбоподателката с липсата на капацитет в института и не отрекоха подобни случаи. Всеки, който попадне в подобна ситуация, има право да обжалва срещу разпореждането на сумите, заявиха още от НОИ.