От финансовото ведомство все още обмислят приложимостта на формулата у нас. Разработват се няколко варианта, предаде bTV.

Единият е да бъдат опростени лихвите само по социалните осигуровки, втори - по дължимите данъци, а третият съчетава първите две възможности. Амнистията може да важи само за срок един до три месеца.

В съответния гратисен период просрочените задължения ще могат да се внасят, а натрупаните лихви ще се опрощават.

Общата сума на натрупаните просрочия надминава 9 млрд. лв.

Идеята за данъчна амнистия не е нова. Тя набра скорост още през 2010 г., когото бе една от предложените антикризисни мерки от страна на работодателите. Експерти, синдикати, работодатели и депутати обаче не са на едно мнение относно данъчната амнистия, съобщава в. "24 часа".

“Това е наше предложение. В момента лихвите по задълженията са огромни и фирмите предпочитат да фалират, вместо да ги платят. Затова идеята за лихвения прозорец е много добра”, коментира изпълнителният директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Евгений Иванов.

От стопанската камара също са за амнистия, макар според тях тя да е твърде закъсняла.

Мика Зайкова от КТ “Подкрепа” също смята, че идеята е хубава, защото ще повиши събираемостта на осигуровките.
В момента лихвите по просрочените данъци са 10% плюс основният лихвен процент, който е 0,15%. При осигуровките обаче наказанието е 20% плюс ОЛП, което според повечето експерти е твърде високо.

“Не намирам аргументи за подобна мярка. Тя носи твърде висок морален риск и в дългосрочен план ще има негативни ефекти”, коментира бившият министър на финансите Пламен Орешарски.

“Тази мярка не е добра, защото ще накаже коректните платци и ще влоши данъчната дисциплина”, каза икономистът Георги Ангелов.

Според депутата от БСП Румен Овчаров това е екстравагантна идея. Алиосман Имамов от ДПС пък смята, че приходите от акцията ще са твърде ниски, тя ще даде лош пример на длъжниците и ще предизвика негативни реакции у коректните данъкоплатци.

“Този модел не е работещ. Веднъж отворена, тази врата на компромисите не може да бъде затворена. По-добре е да се търсят стимули за изрядните платци, отколкото да се правят жестове към неизрядните”, смята пък икономистът Петър Чобанов. Според колегата му Петър Ганев мярката би била временна и не е структурно решение на проблема с неплащането на данъци.