Това обяви държавната телевизия, цитирана от Ройтерс и БТА.

Международното летище има както стратегическо, така и политическо значение в началото на натиска към западната половина на Мосул. Военни експерти вече предупредиха, че превземането й може да се отнеме повече време от боевете за източните квартали, продължили от октомври м.г. до миналия месец.

Щурмът от южна посока започна тази сутрин с явната цел да бъде убедително начало на боевете за пълно овладяване на големия град.

Засега в съобщението не се споменава за съседната военна база, която по замисъл трябваше да бъде атакувана също тази сутрин.

"Силите за бързо реагиране и федералната полиция изцяло контролират летището на Мосул", се чете в извънредна новина на иракската държавна телевизия, без да даде подробности.
Тя излъчи кадри, на които иракски войници правят с пръсти знака на победата и издигат националния флаг на летището, което се намира на около 5 километра от центъра на Мосул.

Това е впечатляващ успех, но самата информация твърде много наподобява прибързаните "телевизионни победи", с каквито са изпъстрени напоследък конфликтите в Близкия Изток и Северна Африка, смятат наблюдатели.

Отвоюването на летището и прилежащата военна база Газлани все пак ще даде тласък на продължаващите действия на иракските сили за сигурност за отвоюване на западната част на Мосул, която все още е под контрола на "Ислямска държава", отбелязва ДПА.

Очаква се летището да бъде използвано като предмостие за атаки срещу бойците на групировката.
Битката за връщане контрола над западния сектор на Мосул вероятно ще бъде тежка заради гъсто населените райони и тесните улици.

Приблизително 650 хиляди души, включително 350 хиляди деца, живеят в Западен Мосул според хуманитарни организации.

"Ислямска държава" превзе Мосул, втория по големина град в Ирак, в средата на 2014 г.