Пределните суми са различни в зависимост от цените на клиничните пътеки, съобщиха от здравното министерство, цитирани от БТА.

В момента няма ясен регламент за избора на екип и всяка болница определя сама сумите, които могат да се искат от пациентите. Справка на МЗ показва, че на места те стигат до 10 000 лева. С промените тази практика ще се прекрати и по този начин ще се защитят по-добре правата на пациентите, заявяват от ведомството.

Новите условия за избор на екип ще трябва да се спазват от всяка болница, независимо от нейната собственост, ако пациентите й са здравноосигурении и лечението им се покрива от Здравната каса. С промените лечебните заведения ще имат право да формират две такси - избор на лекар и избор на екип.

При клинична пътека на стойност до 500 лв. таксата за избор на лекар ще бъде 50 на сто от стойността й и не повече от 250 лв., а изборът на екип 75% и не повече от 350 лв.
За клинична пътека от 501 до 1000 лв. изборът на лекар ще струва 50 процента и не повече от 300 лева, а изборът на екип - 75 на сто и не повече от 450 лв.
За клинична пътека от 1001 до 2000 лв. за избор на лекар ще се заплаща 30 на сто от тази стойност и не повече от 400 лв., а за избор на екип - 60% и не повече от 700 лв.
Не повече от 700 лв. или 20 на сто и не повече от 950 лв. или 40% ще се заплаща съответно за избор на лекар и за екип при клинична пътека за над 2000 лв.

Изборът на екип или на лекар ще става само по изричното настояване на пациента. За тази цел на видно място в болниците ще трябва да е публикуван списък с цените за избор на екип, на съответните клинични пътеки, както и на пределните цени.
Избор на екип няма да се допуска, когато лекарят или екипът е само един, както и след приключване на интервенцията. Избор на екип вече няма да може да се прави и за целия престой на пациента в болницата.
За да се засили контролът, лечебните заведения ще трябва да създадат електронен дневник на заявленията за допълнителната услуга. Данните ще постъпват и в Районните центрове по здравеопазване на всеки три месеца, допълват от министерството.