Плащаме най-много 900 лв. за избор на лекарски екип

В Държавен вестник днес е обнародвана Наредбата за правото на достъп до медицинска помощ на пациентите, в която се залага пределна граница за избор на лекарски екип от 350 до 950 лева.

Обратно в новината

Коментари - Плащаме най-много 900 лв. за избор на лекарски екип | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ревете , ревете, ама това е положението- ще плащате иначе няма лечение. Май много ви боли сърцето че трябва да давате пари на доктора за да ви спаси ...а, ама за таралясници, напиване в чалга-клубовете и за парцали не ви се свидят парите. ЕЕЕ време е вече да разберете че доктора е БОГ. От него зависи дали ще живеете или не. А по форумите може да си смърдите колкото си искате

Не опетнявай името на светицата!

Предпочитам да умирам на улицата или в къщи отколкото да плащам на тия касапи да ме уморят в болница. Така ги въртят нещата,че дори да не избираш пак ти искат 900лв. Защо плащаме тогава здравни вноски,за да лекуват безплатно цигани и престъпници ли? Господ гледа-доктори,адвокати,политици и други като тях лакомници-директно в ада,и аз съм грешен,но поне ще слагам дърва на огъня.

Има едно постановление 304 от 2010г, с едно приложение 13 към него, където чл1 посочва какво точно поема клиничната пътека. Това, което не се поема е: хранене, болнично пране и гладене, счетоводни и административни услуги, такси за кръв и кръвни продукти /кръводаряването е отделно и не влиза в тези такси/, телефон и телевизор /където ги има/, да не говорим за лукс категория хотелски услуги /пак, където ги има/. В задачата се пита кой ще поеме финансирането на всички тези неща? Персоналът? И тук въобще не става въпрос за избор на лекар/екип! Уважаеми приятели, медицинската услуга е много скъпа навсякъде по света, а и в Хипократовата клетва е записано- ще лекуван БЕЗПЛАТНО семейството на моя учител!

Има един професор,началник на отделението за коремна хирургия в Националната онкологична клиника -София - Дървеница.Казва се Валентин Димитров.За него клинични пътеки и държавни такси не важат.В неговата "губерния" директно ти поставят въпроса. 2 хил.,3 хил. и т.н. според човека.Казва ти тихо и мазно ако искаш.Никой не те принуждава.И питам аз когато на близкия ми човек му предстои операция,имам ли избор.

А този който не плати става "пациент" на пато-анатома. Това е чистата истина.

Аз лично трябва да събирам девет месеца цялата си пенсия, за да си избера екип, ако не съм умряла от глад и студ дотогава де!

Защо държавата, т.е. пациентите в качеството им на данъкоплатци, заплащат огромната част от стойността на обучението, докато студентите се превръщат в лекари? После те, със самочувствието на незавесими, ни заплашват да ни напуснат и да идат в Чужбина за повече пари или ни изнудват да изцедят от нас колкото може! Какъв е този обществен договор? Каква е стойността на хипократовата им клетва? Повече, и повече, и повече, и още повече, ако може - всичките пари да се измъкнат от всеки, който иска да живее? И ни го поднасят като милост и благодияние! Нещастна държава! Изнудват ни на всяка крачка, не щадят и най-нещастните! А после се чудят защо българинът е един от най-нещастните!? А какъв да е, ако не е доктор?

нешо си обаркал.....имам 2 специалности и камара допьлнителни квалификационни курсове...и нищо не е платено от държавата.....и каква клетва.?...нима мислиш че тази клетва ми плаша тока,парното и прочие?

... и не се научи да пишеш ?SHT=Ш

Уважаеми г-н пациент, Престанете с тази издражка и с тези клетви. Нито Вие сте издържал студентите, нито сте чел Хипократовата клетва, за да я анализирате и коментирате. Лекарите напускат държавата не от хубаво и не само за пари. Вижте си отношението, ругатните, претенциите и се замислете. Не всички лекари в България са идеални, но не са толкова черни, колкото повечето тук ги изкарват. Що се отнася до щастието им- с удоволствие бих Ви подарил всичките си дипломи и сертификати получени за 35 години, пък дано Ви видя цъфнал от щастие

bira_more

Лекаря връща на "обществото" всичко което "обществото" е вложило в него за по малко от година. Защото заплатата е меко казано мижава. А между другото "обществото" "заплаща" обучението и на юристите, и на инжинерите. Ама "обществото" по някаква странна случайност не гледа в канчето нито на юриста нито на инжинера. Както и да го въртиш - медицинските услуги са скъпи. И най надъхания лекар - като бачка за 600 кинта, няма да има кинти, време, сили за подобряване на квалификацията. И вместо да става по добър лекар с времето ще се деквалифицира. Между другото - платеното обучение за чужденци струваше около 5 000 $ на година. За 6 години - 30 000$. Заплатата на лекар в ЕС или САЩ е от 40 000 евро (50 000$) на горе (за година). А в България - най-много 10 000 лв на година. Така че работейки в България - лекаря "дарява" чрез труд на обществото по 35 000 евро на година - много повече от колкото обществото е вложило в обучението на този човек за цялото му следване.

Aз не искам да си избирам екип за извършване на операция.Да ама не!Не те оперират докато не си избереш екип.Исакам да бъда опериран от лекарите които са на смяна без да плащам за екип,нямам повече пари,обаче не ме оперират.Как ще ги накарам да ме оперират като никой не иска от хирурзите?

Това правителство що не вземе да регулира цените на всичко ами се мота Храна коли жилища ток парно горива

lumak, от послединя ти коментар съм махнала само думата "лумпен". От предишни, по време на моето дежурство, съм махала цинизми и директни обиди на потребител към друг потребител. Лично аз смятам, че лекарите са интелигентни хора и могат в рамките на добрия тон да си изразят позицията. След малко ще потърся някое от мненията, които съм спряла и ще го цитирам тук. Повярвай ми, има доста цинични мнения, цинични не в смисъл пълни с вулгарни думи, а като съдържание, уронващи достойството на човека.

За 900 лв. ще кърпя като шивачка. Аз за толкова пари само бензин си спвам в колата. Толкова е храната за кучето ми. Какви са тия 900 лд. Ще си взимам корлкото предценя, че мога да взема. Който няма- да ходи при друг. Когато си най-добрия в дадена област и господ неможе да ти казва клко да взимаш. Смешници!

ако се шегуваш, можеше да сложиш някоя и друга усмивка, да разберем. ако наистина си лекар,няма да се лекувам при теб и пари да ми даваш, като ти гледам правописа.

Докторе,ако можеш да четеш се прочети и виж колко си неграмотен! Пари искаш да вземаш, но ако и със сигурност си вършиш така работата,скоро не само кучето ти няма да има какво да яде а и ти самият!

БРАВОООО.... Ти се явяваш някаква конкуренция на бат Бойко А ??? Най - добрия А ??? Тва бабати ли ти го казва или ти си го знаеш ??? Бат Бойко поне от скромност си пише 5, а ти - най - добрия. По правилно би било най - алчния. Иначе такси ли караш та 900 лв. ти трябват на месец за гориво ??? Щото по манталитет и правопис на таксиметров шофьор мязаш.

И ви били малки заплатите?900 лв за кучето и 900 за бензин?

сагласен сам с мишо .10 години,че и от там нататак цял гивот. при мен няма избор на екип.които иска идва ,плаща си и получава добро отношение и обслугване. само искам да кага на злобните драскачи тука и на антилекарската гурналистическа кампания,че след няколко години няма да има кои да ви лекува в бг. всичките ми познати млади и кадарни колеги отдавна са в германия,англия, франця и т.н. или се готвят да заминават. защото освен далгото учене и инвестиции за това те имат и се;еиства и деца, които трябва да издаргат. а това не става с 500-ш00 лв. честито на всички!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

оооо, ако знаеше само на каква кокуренця и какув контрол попадат твоите познати млади и кадурни лекари по чужбината и колко бурзо им се показва, че не са чак толкова кадурни, нямаше така наизуст да пишеш....хаъде холан, и ние не ядем доматите с коловете. кога ли пишам отворковците ще спрете да пишете това и онова за чужбината, маса народ вече путъва и поназнаъва това онова, не знам коъ ще ти се хване на митовете за чужбината

bira_more

Ми за читавите - вратите са много широко отворени. А останалите са за теб. Пък ти както искаш яж колците.

Като не си доволен не мрънкай ами марш в чужбина, давидиш кон боб ядели, всички сме в един кюп и всички деца храним както можем, така че щом си тук си върши работата! Аз пък не съм съгласен хем да ми събират данък здравно, хем да си плащам като поп на лекари като тебе, все недоволни че им малко парите, а хората питате ли ги имат ли, или философията ви е който няма пари да мре!!!

bira_more

Ти какво искаш - евтина медицина или качествена медицина? Двете заедно не може. Между другото винаги ми е било странно как хората намират с лекота по 100 и повече кинти за ремонт на кола, ама за преглед при специалист - и 2.50 им се виждат много.

Дори и да казваше големи изстини, а това не е така, само като гледам, че не знаеш как да сложиш една запетайка, ме наведа на мисълта, че или си платен плювач или неграмотен лекар. А на всички кадърни казвам, излезте, бегайте в чужбина, станете богати. Да ама не. Тая работа не е като оная работа и затова висите в България. Чужбината не за всека уста залък. И само се надлъгвате и заплашвате. Не ми се обяснв пак, защото няколко пъти съм го обяснявал, така, че желая ви късмет. Вратите с аотворени и онуй голямо бъдеще пред тези ми ти подготвени млади медици е ей там. Айде стига заплахи и бегайте и не ме мислете мен, аз си правя сметката, страхувам се обаче, че вие не знаете вашата

Тези алчни доктори! Ненаситни! Едва ли някой изнудва по-грозно ! Знаят, че болният човек е зависим от тях и нямат милост! Хубава новина - ще плащаме не повече от 900 лева, голямо благодеяние, няма що! Т.е. - бедните мрете, ние искаме да сме богати, а щом нямате пари, ще ви лекуват както падне. Докторите получават все повече, но не спряха да искат още, не престанаха да се оплакват, не престанаха с претенциите си, не престанаха да заплашват и да се сравняват по доходи със западните си колеги - като че лекуват като тях и като че не знаят колко са бедни пациентите им в Бългрия. Но тях това не ги интересува - важното е, че сме им в ненаситните ръце! И министърът им ни пробутва тези 900 лева като голям успех за пациентите. Само 900 лева! Безсрамна пасмина!

Какво се нервираш това е пазарния механизам какво то искаш товаи получаваш точно като в КОРЕКОМ Кой ти е крив че нямаш пари

bira_more

Все повече - разбирай вече не е по 600 кинта а по 650 кинта. Па стани лекар - лекувай за без пари!

Направо евтиния, какво му плащаш, я! Аз през живота си не съм виждала 90 лв. накуп, камо ли 900. Кво хортувам, те за такива като мене няма и да се помръднат...

работя от 3 години в европа като лекар. няма такива избори.има си цена на услугите всяка болница договаря с здравните фондове цените и след това договаря цената с медиците. мислех, че тези избори са премахнати защото са един вид цопаъмент офицялен. балгарскя пациент е голям нещастник! плаща насила за избор защото няма ижод. просто изборите варвят там кадето почти няма конкуренця. и има болници които са поставили на колене лекарите за които се плаща избор на екип и обират парите им като подхварлят труги за екипа! премахнете тази простотя и оценете медицинската деинсот достоино с ваншни експерти! а не както е сега платени са само деиностите сварзана с лечението на сацето в бг.само че болестите не са само сардечни. далга тема....успех! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Така, сега узакониха и рекета в болтиците! ДА НИ Е ЧЕСТИТО ПЛАТЕНОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ!!!

Че кога е било безплатно? И кое е безплатно в този свят? Никога не е било безплатно, няма и как да бъде! Заплаща се от здравните вноски. Доплащането за избор на екип е - когато искаш да си избереш определен екип. Например лекаря, който те е прегледал, който ти е познат и пр. Никой не е задължавал никого за избор на екип и всеки може да се лекува без тази такса, само че при когото попадне.

Не съм казал че беше безплатно, а че се водеше. Познай при кого ще ти се падне ако не си платиш, при някой като доктора дето му отнеха правата!!!

Абе "мишок",знаеш ли че докато не си избереш "екип",просто ще ти отказват лечение! Някаде г-да докторя да сте чули из ЕВРОПА,за която всички драпате да има "избор на екип"?

"Плащане за избор на екип" си е чиста проба евфемизъм. По-честно би стояла думата "доплащане", а няма и нищо срамно или страшно от това. Първият начин на изразяване с нежни слова прикрива узаконен държавен рекет, а вторият казва истината в прав текст.

Доплащането би било регламентирано за всички. Докато тук се отваря възможност да не се заплаща. Все пак има хора, които не могат да си позволят тази такса. Иначе терминът "доплащане" ми харесва. И без това тази такса не е изцяло за лекаря/екипа а в по-голямата си част остава за болницата.

Какво като въведоха пределни цени? Алчните пак ще си вземат колкото си искат.Всичко това е прах в очите ако контрола не е тотален и наказанията сурови.

Така го пишете всичко, че да изглежда, че няма редовно лекуване по ЗК, безплатно, т.е. платено от здравните ни вноски. Изроди, трябва да пише над всеки ценоразпис с големи червени букви, че той не е задължителен, а по избор, само на тия които са капризни.

какво ще става в токуда сега а?

щом народа ще плаща нека всеки лекар допуснал грешка да баде саден и в затвора . докога беззаконие и законна кражба от министерствата ??за наемниците за афганистан пари има ама да спaсите 6 децки живота пари няма скапана дарjaва с престапни министри е балгаря.позор

Не знам как се сади лекар в затвора - двора ли става това или в саксия? Хайде преди това да помислиш до колко си грамотен и че един лекар учи над 10 години!

транслитерацията на дир-а не прави разлика между а и ъ