Колев е осъден за това, че на 28 януари 2006 година, с цел да бъдат прикрити други престъпления (изнасилване и блудство), при условията на опасен рецидив и с особена жестокост умишлено е умъртвил Росица и Христина Белнейски.

Той трябва да заплати на родителите на сестрите обезщетение за претърпени морални вреди в размер на 400 000 лв.

Съдът прие, че повдигнатите обвинения срещу Лазар Колев са доказани по категоричен начин, а защитната му теза е изцяло опровергана.
Магистратите не са приели само, че убийството е извършено по особено мъчителен начин.  

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд (ВКС).

Апелативният съд вече веднъж произнесе такава присъда за Колев, но през октомври миналата година ВКС върна делото заради "сериозни доказателствени проблеми, като резултат от забавеното разследване в досъдебната фаза".

Върховните съдии тогава посочиха, че съдът в Пловдив не е обърнал внимание на една "особено съществена констатация на експерти" - че "най-вероятно под ноктите на Росица има биологичен материал и от неизвестното лице, чийто клетъчен материал е установен в поднокътно съдържимо на Христина, като не се изключва и възможността да има такъв и от трето лице".

Доказателствата

В решение от 186 страници обаче пловдивският съд посочва, че е направил изчерпателен анализ на показанията на над 50 свидетели, 40 експертизи, включително и заключения, изготвени в чужбина.  

С назначената по делото арбитражна съдебномедицинска експертиза на веществени доказателства са били преодолени противоречията в назначените международни и вътрешни ДНК експертизи.

Отново са проверени показанията на свидетеля Владимир Славов (затворникът, известен с прякора Иширковеца - б.р.), както със събраните доказателства в предходните инстанции, така и с нови факти. 

Съдът не е възприел показанията на свидетел на защитата, че Иширковеца имал склонност да набеждава други затворници за престъпления, тъй като са били опровергавни с писмени доказателства.

Събрани са и допълнително доказателства, оборващи алибито на подсъдимия за вечерта на 27 срещу 28 януари 2006 г.

Наложеното наказание „доживотен затвор без замяна” е справедливо, понеже извършеното е изключително тежко и с висока степен на обществена опасност, аргументират се от съда и подчертават, че правото на защита на подсъдимия е осигурено, в съответствие с Европейската конвенция за защита правата на човека. 

В последните си думи преди присъдата Лазар Колев заяви, че е невинен и помоли да бъде оправдан.