Проектът е с финансиране по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”, предаде Дарик.

Децата имат много пропуски в емоционалното си възпитание и трябва да развиват уменията си да се изразяват и да общуват, смята Цвета Балийска, един от участниците в проекта.
По думите й този учебен час трябва да бъде редовен, както и часовете за останалите дисциплини, и може да бъде ръководен от външни специалисти.

По време на миналата учебна година 68 студенти от Нов български университет са работили с децата от четири столични училища, като намерението е било да ги  научат да изразяват себе си и да бъдат толерантни, вместо агресивни спрямо другите.

Редовните занимания с децата са били ефективни и са разрешили много конфликтни ситуации, смята Балийска.  
„Човек за да е психически здрав, трябва да умее да се изразява и да не се страхува да се изразява, а колкото по-точно се изразява, толкова по-точно ще го разберат другите. Това ще създаде една по-добра комуникация, съответно човек, който умее да се изразява, печели по-лесно симпатия и емпатия”, коментира тя.

Въвеждането на час по емоционална култура ще бъде полезно за изграждането на това, което не е възпитано в семейството, допълни Цвета Балийска. По думите й часът може да бъде ръководен от специалисти по психосоциални практики, които са обучени да работят с група, а не толкова с отделните индивиди. Според Балийска у нас вече има достатъчно специалисти, които могат да се занимават с това.