"Идваме с позитивна нагласа и конструктивен подход", каза преговарящият на Косово, заместник министър-председател Едита Тахири.
Сръбският преговарящ Борко Стефанович - високопоставен служител във външното министерство, бе категоричен, че двете страни ще си стиснат ръцете, предаде БГНЕС.

В интервюта пред два сръбски вестника преди първото заседание двата преговарящи екипа също увериха в добрите си намерения, но не бяха оптимисти за кратки срокове за постигане на напредък.
"Ще е необходимо време и търпение, за да се стигне до резултати. Чудеса не трябва да се очакват. Ние имаме добра воля и нови предложения. Процесът ще продължи толкова, колкото трябва", заяви Стефанович пред в. "Блик".

Тахири пък посочи пред в. "Данас", че Прищина подхожда към диалога "с убеждението, че той ще допринесе за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия", като същевременно подчерта, че за косоварите въпросът за статута е "приключен".

На този етап по време на срещата няма да бъде обсъждан статутът на Косово, който според Прищина е окончателно разрешен още с обявяването на независимостта през февруари 2008 г. Сърбия обаче отказва да признае независимостта на бившата нейна територия и продължава да гледа на нея като на своя южна провинция.
В диалога ще бъдат разисквани "технически" въпроси, заяви европейски дипломат. На първо място целта е да се уредят проблеми, свързани с всекидневния живот на косовското население, независимо дали става дума за албанци или сърби.

Не е на дневен ред и присъединяването към ЕС, но ръководителката на европейската дипломация Катрин Аштън увери, че започването на диалога между Белград и Прищина един ден ще улесни интеграцията на Сърбия и Косово.
"Диалогът е един от моите основни приоритети, защото за ЕС е от голямо значение да се реализират европейските перспективи на Балканите. Това ще допринесе да бъдат отстранени препятствията пред свободното движение на хора и имущества", заяви тя в интервю за косовския вестник "Коха диторе".

Специалният съветник на Катрин Аштън Робърт Купър ще ръководи диалога, който според дипломат в Брюксел "ще бъде неформален и ще се води около обща маса".
"Това е първа среща, не бива да се очаква много от нея", предупреди дипломатът.

Следващите заседания също ще бъдат в белгийската столица. Брюксел подканва двете страни час по-скоро да започнат преговори по въпроси като комуникациите, транспорта и енергетиката.

Преговорите започват в момент, когато Прищина се опитва да изглади имиджа си, пострадал заради обвиненията за предполагаем трафик на органи в Косово и Албания, вършен от бивши косовски партизани. Белград пък ще се стреми да засили шансовете си за влизане в ЕС.