Новината бе обявена късно следобед днес от Борислав Стефанович, ръководител на сръбската делегация на преговорите с косовските албанци.

Първите съобщения за споразумението се появиха в петък вечерта. В тях се говореше, че делегациите на Сърбия и Косово са се договорили за "интегрирано управление на границата", което предполага съвместно присъствие на сърби, албанци и представители на мисията на ЕС (ЕУЛЕКС) в граничните контролно-пропусквателни пунктове. Въпреки това тази сутрин бе разпространено изявление на Стефанович, в което той отказа да потвърди, че има споразумение. Но на пресконференция в късния следобед вчера в Брюксел той заяви: "Сега мога да кажа, че договореността е постигната и тя ще влезе в сила, когато бъде одобрена от съответните държавни органи", каза Стефанович.

В документите, с които се е запознала агенция ТАНЮГ, се казва, че служители на ЕУЛЕКС ще изпълняват функциите в граничните пунктове, а косовските представители ще изпълняват роля на наблюдатели. Стефанович каза, че особен статут ще получат граничните пунктове "Ярине" и "Бърняк", заради които пламна напрежението този септември, когато Прищина изпрати там свои митничари и полицаи, предаде БГНЕС.

Дипломатът изтъкна, че сега представители на сръбската полиция и на финансовите органи ще могат да се върнат в Косово и да изпълняват своите задължения в съответствие с резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.

Преди Стефанович ръководителката на косовската делегация Едита Тахири бе заявила: "След три дни маратонски преговори постигнахме окончателно споразумение за управлението на граничните пунктове. Двете страни постигнаха споразумение за прилагането на европейския модел на работа на всичките шест гранични пункта".