"Румънският опит – антикорупционни институции и мерки" беше темата на дискусия, организирана от Върховния касационен съд (ВКС), в която участваха наказателни съдии и прокуратури, предаде БНР.

Пред тях Кьовеши заяви, че преди да бъде създадена независимата антикорупционна дирекция, дела е имало предимно срещу лекари и учители, а сега вече и срещу много хора от високите етажи на властта. За миналата година например има 880 осъдени, сред които министри, депутати, съдии и евродепутати.

Тя обяви и сравнителни цифри - през 2006 година в Румъния е имало 360 ВИП обвиняеми, през 2010 година те вече са били 900, а през 2016 година са достигнали 1273 души.

Според нея особено важно е, че в резултат на тези дела, миналата година в бюджета на Румъния са влезли 660 млн. евро - конфискувани от имущество на подсъдимите.

Тя отбеляза, че срещу работата й има много критики, но не смята, че прокурорите от агенцията са прекалено агресивни, цитира я БТА. Кьовеши добави, че е изключено обвинителите да злоупотребяват, защото те само събират доказателства и са пряко контролирани от съдиите, които вземат решенията.

Срещата беше открита от председателя на ВКС Лозан Панов, който каза, че при влизането ни в ЕС България дори е изпреварвала Румъния, но днес нещата не стоят така.

Той заяви още:

"Искаме ли да вземем нещо от Румъния, или да продължаваме да живеем безгрижно? У нас по отношение на корупционните престъпления по високите етажи на властта има съдебна благотворителност. Аз нямам като вас зад гърба си Клаус Йоханис (румънският президент - б.р.) и това е видно дело", каза още Панов, без да заяви в прав текст, че явно не усеща подкрепата на Румен Радев.

Вчера все пак президентът разговаря с Кьовеши, към която отправил поканата си още в края на ноември. Още преди изборите Радев заяви интерес да се запознае лично с постиженията на северната ни съседка, с което влезе в противоречие с БСП. По-късно обаче той заяви, че първо ще се вслушва в мнението на главния прокурор. 
Сотир Цацаров днес не уважи събитието.

Бареков: Не съм въоръжен!

Срещата беше помрачена от евродепутата Николай Бареков, който настоя да присъства, но не беше допуснат, тъй като не е поканен. През цялото време лидерът на "Презареди България" (новото име на "България без цензура" - б.р.) чукаше по вратата на тържествената зала, в която се провеждаше дискусията.

Охраната не допусна политика в залата, а журналистите вътре чуваха как той  крещи „Аз съм невъоръжен“, съобщи Vevesti.bg.

Още вчера Бареков се закани чрез някои вестници:

"Утре, канен-неканен, смятам в качеството ми на гражданин и европейски депутат да посетя сбирката на Лозан Панов и г-жа Кьовеши. Ще задавам и въпроси.Защо един съдия става слуга на олигарси и бандити? Понеже Лозан Панов е станал Лизан Прокопиев, аз ще питам гостенката“.

След като днес не беше допуснат, евродепутатът написа във Фейсбук, че шефът на ВКС го е сложил в забранителния списък, което било "насилие в умерени граници".

Смут и заради Беновска

В залата беше допусната скандалната журналистка Илияна Беновска, която обаче отново създаде смут на подобно събитие. Докато председателят на ВКС започна да говори, тя отиде до Кьовеши и каза, че точно в този момент иска да я интервюира, съобщи "Клуб Z".

Първоначално румънската прокурорка отказа, но после заяви, че ще отговори "стига колегите ѝ да нямат против." Събралите се наоколо основно снимащи репортери обаче казаха в хор, че имат нещо против и Кьовеши отказа.